Naarmate de uitgerekende datum dichterbij komt, neemt de spanning voor jou en je partner toe, ongeacht hoeveelste bevalling dit voor je is. Zeker de laatste 2 weken voor de bevalling zit je continu in spanning, je kindje kan ieder moment komen. Maar hoe weet je nou precies wanneer de bevalling begint? De zwangerschap verloopt bij iedere vrouw anders. Het kan zijn dat je helemaal niks merkt en de bevalling plotseling begint. Andere vrouwen merken juist heel goed dat de bevalling gaat beginnen. Wij zetten de 10 meest voorkomende voortekenen van de bevalling voor je op een rijtje zodat je weet wanneer de baby er aan zit te komen.

1. indalen van je baby

Het indalen van de baby betekent dat je baby dieper in je bekken zakt. In de ideale situatie ligt je kindje met het hoofdje naar beneden, het hoofdje past namelijk perfect tussen jouw bekkenbotten. Als je baby andersom indaalt, dus met de billen naar beneden, heet dat een stuitligging. Je verloskundige of gynaecoloog kan je vertellen of jouw kindje in de stuitligging ligt of dat hij goed is ingedaald.

Indalen baby

Bij elke vrouw gebeurt het indalen op een ander moment maar meestal gebeurt het tussen de 30e en 38e week van de zwangerschap en duurt het een paar weken. Het proces gaat erg geleidelijk en zeker bij vrouwen die al een keer zijn bevallen, kan het zijn dat ze er helemaal niks van merken. Prijs jezelf in dat geval gelukkig.  Je kunt namelijk ook last krijgen van harde buiken of indalingsweeën.

Indalingsweeën

Indalingsweeën voelen als kramp in je onderbuik en/of een scherpe stekende pijn in je schaamstreek en liezen. De weeën kunnen een paar uur aanhouden en gaan vanzelf weer over. Je kunt de pijn wel wat verlichten door een warme douche of warm bad te nemen of een warme kruik op je buikt te leggen.

2. Nesteldrang

Sommige vrouwen krijgen enorme last van nesteldrang. Het hele huis moet spic en span zijn, het hele huis moet netjes opgeruimd zijn,  er mag geen vaat op het aanrecht staan en je hebt de stofzuiger vaker in je hand dan dat hij opgeruimd in de kast staat. Allemaal heel erg normaal, de een heeft hier meer ‘last’ van dan de ander.

3. meer kramp en pijn in liezen en rug

Je lichaam begint op tijd met de voorbereiding op de bevalling. Je spieren en gewrichten rekken zich op en verschuiven een beetje om straks mee te kunnen rekken als je kindje er langs komt. Je kunt hierdoor een vervelende pijn in je onderrug en liezen ervaren.

4. gewrichtsbanden worden losser

Je kindje moet tijdens de bevalling door je bekken. Daar is normaal gesproken geen ruimte voor, daarom maakt je lichaam het hormoon relaxine aan. Relaxine zorgt ervoor dat bekken geopend wordt zodat je baby’tje er bij de bevalling soepel doorheen kan.

5. last van diarree

De veranderende hormoonhuishouding kan jammer genoeg ook effect hebben op je darmen. Je lichaam begint zich voor te bereiden op de bevalling door alvast meer ruimte te maken voor je kindje. Dit betekent dat ook je darmen sneller geleegd worden dan normaal.

Het komt vaak voor dat vrouwen zelfs tijdens de bevalling ontlasting verliezen. Schaam je hier vooral niet voor en probeer er zo min mogelijk aan te denken. De artsen hebben tijdens hun loopbaan al heel wat gekke dingen gezien, het zal echt niet de eerste keer zijn dat ze zoiets meemaken.

6. Vermoeid gevoel

Het is met die enorme buik haast onmogelijk om lekker te slapen. Als je dan na 2 uur woelen een houding hebt gevonden waarin je lekker ligt, moet je alweer naar de WC om te plassen. Het is gewoon moeilijk om die laatste paar weken goede nachtrust te pakken. Gelukkig heb je waarschijnlijk al verlof en heb je overdag alle tijd voor een dutje. Daarnaast kan een speciaal zwangerschapskussen of voedingskussen je helpen een comfortabele houding aan te nemen.

7. je baarmoedermond verweekt

Als je je baarmoeder voorstelt als ballon, is de baarmoedermond het opblaastuitje. De baarmoedermond bestaat uit erg stuf weefsel dat eerst zachter en dunner gemaakt moet worden voordat de baarmoeder geopend kan worden (ontsluiting). Het zachter en dunner maken van dit stugge weefsel noemen we verstrijken en verweken.  De verloskundige of gynaecoloog controleert bij een bezoek of dit proces al is begonnen. Dit kan bij de ene vrouw langer duren dan bij de ander.

8. de slijmprop laat los

Maandenlang heeft een slijmprop je baarmoeder afgesloten zodat je baby’tje beschermd werd tegen infecties. Door het verweken en verstrijken van de baarmoedermond, is de prop los komen te zitten en uiteindelijk zal hij helemaal los komen. Het verliezen van de slijmprop kan gepaard gaan met een beetje bloedverlies. De prop zelf bestaat uit een rozige dikke afscheiding. Niet iedere vrouw merkt het als de prop loskomt, je kunt hem namelijk in zijn geheel verliezen maar ook in delen. Het verliezen van de slijmprop hoeft niet te betekenen dat je bijna gaat bevallen, het kan nog dagen of zelfs weken duren voordat de bevalling begint.

9. Harde buiken

Harde buiken worden ook wel voorweeën of oefenweeën genoemd en kunnen al weken of zelfs maanden voor de bevalling beginnen. De voorweeën voelen aan als een soort spanning in de buik en kunnen heftiger worden naarmate de bevalling dichterbij komt.

Je kunt voorweeën en echter weeën van elkaar onderscheiden door te onthouden dan echte weeën elkaar steeds sneller opvolgen en steeds heftiger worden.

10. je vliezen breken

In 9 van de 10 Hollywood films waarin een bevalling te zien is, begint de bevalling met het verliezen van een enorme plas vruchtwater. In de praktijk is dat eerder het geval bij 1 op de 10 vrouwen en gaat het verliezen van vruchtwater eerder geleidelijk dan in een keer een flinke plas. Als je vocht verliest en je kunt niet ophouden, zoals dat bij plassen wel kan, is de kans groot dat je vliezen gebroken zijn.