Als je het leuk vindt om stil te staan bij mijlpalen, zul je deze waarschijnlijk leuk vinden: je hebt inmiddels 2 maanden lang een baby in je groeien! Ook als je niet zo sentimenteel aangelegd bent, mag je best even trots zijn op jezelf. Nu je 8 weken zwanger bent, heb je al best een lange weg afgelegd. Het kan dan ook als een eeuwigheid geleden voelen dat je het nieuws kreeg dat je zwanger bent, toch heb je nog wel even te gaan.
Dit is wederom een belangrijke week voor jou en je baby. Je kleintje groeit en ontwikkelt zich in een behoorlijk tempo. Daarnaast zou het goed kunnen dat jij zelf wat meer gaat merken dan de voorgaande weken, je zult je echt ‘zwanger gaan voelen’. Als je zoals de meeste vrouwen bent, kunnen misselijkheid en braken een vast onderdeel van je dag (of nacht) worden. Hierdoor kun je last krijgen van een verminderde eetlust. Dit wordt meestal rond de 12e tot 14e week van de zwangerschap een stuk minder.
Dit is ook de week waarin je waarschijnlijk de eerste afspraak bij je verloskundige hebt, super spannend dus!
Wat gebeurt er met de baby in week 8 van de zwangerschap
Vorige week is een begin gemaakt aan de ontwikkeling van een aantal zeer belangrijke lichaamsdelen van je kindje, waaronder de hersenen, longen en het hart. Bovendien groeide je kindje tot een centimeter. Dat lijkt misschien niet groot maar bedenk je eens dat je kindje een paar weken geleden nog niet meer dan een klompje cellen was.
Dus wat gebeurt er deze week met je baby?
Hoe groot is je kindje in week 8 van de zwangerschap?
Vorige week was je kindje dus nog maar een centimeter, deze week komt daar meer dan een halve centimeter bij. Dat is ongeveer net zo groot als een bruine boon. Volgende week verdubbeld je kindje in grootte, dat is nog eens een groeispurt!
Hoe ontwikkelt de embryo zich in week 8 van de zwangerschap?
Deze week begint het gezicht van je baby op een echt mensje te lijken. Vooral het hoofdje ontwikkeld zich buitenproportioneel snel. Er worden oogleden gevormd die bijna de gehele ogen bedekken, de neus gaat zich meer vormen en de baby krijgt ene bovenlip. Daarnaast worden er iedere minuut bijna 100 nieuwe hersencellen aangemaakt. Niet zo gek dus dat het hoofdje bijna de helft van de totale lengte van je kindje is.
De benen van je toekomstige baby beginnen zich te ontwikkelen. Het is echter nog te vroeg om de verschillende onderdelen van het been als afzonderlijke delen te zien, maar het zal niet lang meer duren voordat je de dijen, knieën, enkels en voeten duidelijk kunt zien.
De embryo krijgt voorlopig nog steeds zijn voeding uit de dooierzak. De placenta die later in de zwangerschap je kindje van voeding zal voorzien en afvalstoffen zal afvoeren is zich nog aan het ontwikkelen.
Wat gebeurt er met jou in week 8 van de zwangerschap
De kans is dus groot dat je nu echt goed gaat merken dat je zwanger bent. Wat kun je allemaal verwachten?
Zwangerschapsbuik na 8 weken
Het kan zijn dat je in deze week al gaat merken dat je ietsjes dikker wordt. Dat komt niet door de baarmoeder maar door de zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat je darmen een beetje opzetten. Je baarmoeder is op dit moment nog de grootte van een citroen maar daar komt snel verandering in, de meeste vrouwen beginnen vanaf de 12e week echt een zwangerschapsbuikje te krijgen.
Symptomen bij 8 weken zwangerschap
Na 8 weken zwangerschap is je baarmoeder dus nog te klein om duidelijk te zien, toch zul je de effecten van de zwangerschap gaan voelen. Op dit moment zijn vermoeidheid en misselijkheid waarschijnlijk de meest duidelijke symptomen van je zwangerschap. De vermoeidheid die je de voorgaande weken ervoer, zal blijven, zo niet toenemen. En als je last had van ochtendmisselijkheid (of middag- of avondmisselijkheid!), dan zul je hier waarschijnlijk nog even last van blijven houden.
De zwangerschapshormonen gieren door je lichaam. Misschien voel je je emotioneel of kwetsbaar, misschien heb je gemerkt dat kleine problemen die je in de loop van je dag tegenkomt, je ongewoon overstuur kunnen maken. Wees je bewust van de veranderingen die zich plaatsvinden in je lichaam en wees niet te hard voor jezelf als je merkt dat je emotioneel wordt.
Waarschijnlijk heb je ook last van andere symptomen: je borsten kunnen pijnlijk, zwaar en ongemakkelijk aanvoelen en je moet vaker dan gewoonlijk plassen. Je hebt je tweede menstruatie inmiddels gemist, maar denk eraan dat sommige vrouwen nog steeds een beetje kunnen bloeden tijdens de zwangerschap. Meld dit altijd aan je huisarts of verloskundige als je hier last van hebt, vooral als het behoorlijk bloedt, het bloede blijft aanhouden of als het gepaard gaat met buikpijn.
Het dagelijks leven bij 8 weken zwangerschap
Je zwangerschap kan een moeilijke periode zijn, probeer toch je best te doen om een gezonde levensstijl te volgen. Dit helpt je baby gezond te ontwikkelen en je zult je zelf ook beter voelen. Volg een gevarieerd dieet en probeer zoveel mogelijk groente en fruit te eten. Je hoeft niet, zoals sommigen zeggen, te eten voor 2. In werkelijkheid heb je maar 300 extra calorieën per dag nodig om je baby van genoeg voedingsstoffen te kunnen voorzien.
Seks in week 8 van de zwangerschap
Tenzij jouw huisarts je anders heeft verteld, kun je gedurende je zwangerschap gewoon seks hebben. Lees hier meer over seks tijdens de zwangerschap.
Praktische tips week 8 van de zwangerschap
Het is niet ongewoon voor vrouwen in dit stadium van de zwangerschap om de hele ervaring overweldigend te vinden, zeker als het om de eerste zwangerschap gaat. Neem even de tijd om te erkennen hoe ver je bent gekomen en hoe goed je het aankan! Een van de beste manieren om goed voor je groeiende baby te zorgen, is door goed voor jezelf te zorgen.
Dit betekent dat je voldoende tijd voor jezelf moet nemen om te rusten en te ontspannen. Dit helpt je ook beter om te gaan met de misselijkheid en vermoeidheid. Zorg ervoor dat je gevarieerd en gezond eet. Probeer daarnaast een beetje beweging in je dagelijkse routine op te nemen. Een korte wandeling of een paar baantjes in het zwembad kunnen een wereld van verschil maken voor hoe je je voelt!
Hoewel je kindje nog niet groter is dan een druif, is het belangrijk dat je toch alvast wat dingen gaat regelen. Door het een en ander nu alvast uit te zoeken, bespaar je jezelf straks een hoop gedoe.
Eerste afspraak verloskundige
Je kunt je het best even voorbereiden op de kennismaking met je verloskundige. Je kunt zeker vragen over de volgende zaken verwachten:
- Wanneer was de eerste dag van je laatste menstruatie?
- Heb je een regelmatige menstruatie?
- Wanneer ben je gestopt met de anticonceptie?
- Wanneer was je zwangerschapstest positief?
- Komen er in jouw familie of die van je partner erfelijke aandoeningen voor?
Moeders voor Moeders
Moeders voor Moeders is een organisatie die urine van zwangere vrouwen inzamelt. Dat klinkt misschien een beetje raar maar in jouw urine zitten stoffen die nodig zijn voor de productie van geneesmiddelen voor de bestrijding van onvruchtbaarheid. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van Moeders voor Moeders.