Normaal gesproken zou aan het begin van deze week je menstruatie beginnen. Jij bent echter zwanger, je bent dus voor het eerst overtijd. Het kan zijn dat je al wat van je zwangerschap hebt gemerkt in de vorm van lichte buikkrampen of wat gevoeligere borsten. Het kan ook zijn dat je nog helemaal niks hebt gemerkt. Gelukkig kun je deze week een zwangerschapstest doen.
Wat gebeurt er met de baby in week 4 van de zwangerschap
Deze eerste weken zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de baby en voor de rest van zijn of haar leven. Het embryo in je baarmoeder groeit razendsnel, inmiddels bestaat het uit een paar duizend cellen. We kunnen hier grofweg 3 soorten in onderscheiden die onderling een taakverdeling hebben gemaakt. Er is een groepje cellen dat de baby gaat vormen, deze groep cellen noemen we samen de embryonale knoop. Deze groep bestaat uit 3 lagen. In de binnenste laag ontwikkelen de belangrijkste organen zich, bijvoorbeeld de lever en de longen. De laag daaromheen vormt de botten, spieren, nieren, geslachtsorganen en het hart. De buitenste laag vormt de huid, ogen, zenuwstelsel en het haar. Een andere groep cellen vormt de placenta die de baby 9 maanden lang van voedingsstoffen en zuurstof zal voorzien. De derde groep cellen ontwikkelen zich tot vliezen die een dooierzak om de baby vormen.
Wat gebeurt er met jou in week 4 van de zwangerschap
In week 4 van je zwangerschap doet zich het duidelijkste zwangerschapssymptoom zich voor, je bent overtijd. Dit is dan ook de week dat de meeste vrouwen beginnen te vermoeden dat ze zwanger zijn, een zwangerschapstest kan echter nog een negatief resultaat geven.
Ook kunnen andere zwangerschapssymptomen zich gaan voordoen. Het kan zijn dat je een beetje een opgeblazen gevoel of lichte buikkrampen krijgt. Dit kan gepaard gaan met winderigheid. Schaam je vooral niet en laat de boel lekker waaien, dat kan het opgeblazen en oncomfortabele gevoel een beetje weghalen.
Praktische tips week 4 van de zwangerschap
Je bent nu echt zwanger, je lichaam is dus druk bezig met de ontwikkeling van je baby. Het is daarom belangrijk om gezond te leven. Dat is het natuurlijk altijd maar nu nog extra belangrijk.
Voeding
Alles wat jij eet en drinkt, krijgt de baby via de placenta ook binnen. Let daarom op wat je eet en drinkt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je meer calcium en ijzer binnenkrijgt, dat zijn belangrijke voedingsstoffen voor de baby. Check daarnaast wat je echt niet mag eten, roken en drinken zijn natuurlijk helemaal uit den boze.
Zwangerschapstest
Je kunt vanaf deze week een zwangerschapstest doen. Deze kan echter nog aangeven dat je niet zwanger bent terwijl je dat wel bent. Een zwangerschapstest meet namelijk het hCG hormoon, als jouw lichaam hier nog niet genoeg van heeft aangemaakt, zal de test een negatief resultaat geven. De test is pas vanaf de volgende week echt betrouwbaar.