Bij zwangerschapsdag 245 begint je week 35 van je zwangerschap. De lengte van je baby is nu 43.5 cm en hij of zij weegt al 2.5 kg. Je baby is helemaal af. Bovendien zijn alle organen van de baby nu helemaal ontwikkeld, en dat begin je al te voelen. Wat er verder deze week met jou en je baby gebeurt, lees je hier.
Wat gebeurt er met de baby in week 35 van de zwangerschap
Je baby heeft ondertussen al een behoorlijk slaapritme gekregen. Bovendien komt nu ook de remslaap voor, waardoor je baby al kan dromen. Bij 35 weken zwanger zijn de nieren van je baby volledig ontwikkeld. Ook zijn lever is al in staat om afvalstoffen te verwerken. Hij doet plasjes in het vruchtwater, en zal ze dan ook weer opdrinken.
Nu en de komende periode zijn het voornamelijk de hersenen die zich verder ontwikkelen. Die ontwikkeling gaat nog door tot lang na de geboorte. De schedel is in week 35 nog zacht. Gelukkig maar, want dat vergemakkelijkt de bevalling. Deze periode krijgt je baby ook vaker de hik. Omdat hij minder plaats heeft, zal jij hem uiteraard meer voelen. Daarnaast krijgt de baby ook steeds dikkere vetlagen. Deze houden hem of haar lekker warm na de bevalling. Vandaar het schattige mollige baby’tje bij de geboorte. Het indalen van de baby kan ook nog in week 35 gebeuren. Voor zover je baby ondertussen nog niet is ingedaald.
Wat gebeurt er met jou in week 35 van de zwangerschap
Ondertussen is de baarmoeder al zo groot geworden dat er bepaalde organen wat opgeschoven zijn. Je baarmoeder is namelijk ongeveer 1.000 keer groter dan normaal. Dat merk je ook aan een aantal vervelende zwangerschapskwaaltjes. Je kan je iets benauwder gaan voelen omdat je longen wat verdrukt worden. Maar ook de druk op de blaas wordt groot. Op 35 weken zwanger is het de baarmoeder die op de blaas drukt. Je zal hierdoor vaker naar toilet moeten gaan. En omdat je blaas nu ook niet goed afsluit kan je bovendien wat urine verliezen. Dat wordt zwangerschapsincontinentie genoemd. Maar dit is niets om je zorgen over te maken. Na de bevalling gaat dit zo weer voorbij, zeker met behulp van oefeningen voor de bekkenbodemspieren. Het is nu zeker ook aan te raden om het wat rustiger aan te doen. Je concentratie is vaak wat minder en het is ook belangrijk dat je tijdens je zwangerschap niet te veel gaat stressen. Je lichaam geeft dit trouwens ook aan tijdens je zwangerschap. Harde buiken zijn een signaal om wat gas terug te nemen.
Praktische tips week 35 van de zwangerschap
Je bent 35 weken zwanger. De bevalling komt nu echt dichterbij. Toch zijn er nog een aantal zaken die je niet mag vergeten. Daarom geven wij jou hierbij graag nog wat nuttige tips mee.
Bed op klossen
Het is belangrijk dat je bed op de juiste hoogte staat ingesteld voor de kraamzorg. Je bed moet namelijk op een minimale hoogte van 80 cm staan. Hiervoor kan je bed verhogers gebruiken die je kan lenen in je kraamzorg bureau.
Borstvoeding geven?
Ben je van plan om borstvoeding te geven? zorg er dan zeker voor dat je een goede borstvoedingsbeha aanschaft. Vergeet ook niet om zoogkompressen aan te schaffen. Heel handig als je borstvoeding geeft is het gebruik van een voedingskussen. Bekijk onze baby uitzetlijst voor een overzicht van alles wat je nodig hebt voor de verzorging van je kindje.
Meer tips in aanloop naar de bevalling
Zorg dat je de voortekenen herkent van een beginnende bevalling. En vergeet zeker ook niet nu je 35 weken zwanger bent om de belangrijkste telefoonnummers op te slaan.