Bij 32 weken zwangerschap, heb je nog maar ongeveer acht weken te gaan. Je kunt je meer en meer oncomfortabel gaan voelen en in nog meer ademnood geraken omdat je buik supersnel groeit. Het is nu een goed moment om plannen te gaan maken voor wanneer de baby is geboren.
Wat gebeurt er met de baby in week 32 van de zwangerschap
Alle belangrijke organen van je baby zijn nu volledig ontwikkeld, behalve de longen. Maar indien hij of zij deze week zou geboren worden, zijn de overlevingskansen geweldig. Je baby begint zich ook meer en meer voor te bereiden op D-day. In de afgelopen paar weken draaide dan ook alles om het oefenen van de vaardigheden die je baby nodig heeft om buiten de baarmoeder te gedijen. Van slikken en ademen tot schoppen en zuigen. En hoewel je baby nog enkele weken verwijderd is van zijn of haar grote debuut, ziet je baby er steeds meer uit als een pasgeboren baby: het vet onder de huid is niet langer transparant maar ondoorzichtig.
Als je 32 weken zwanger bent, voel je waarschijnlijk ook meer tikken en kronkelen in je buik in plaats van het kenmerkende schommelen en rollen van je baby. Dat komt omdat je baby zijn comfortabele trainingsruimte een beetje krap is geworden. In dit stadium van de zwangerschap worden baby's echte acrobaten met een overvloed aan energie. Als we het dus over de grote dag hebben, dan hopen we dat je voldoende profiteert van de rust terwijl je kindje in je buik slaapt als een roosje.
Wat gebeurt er met jou in week 32 van de zwangerschap
Je hebt weer een mijlpaal bereikt, maar 32 weken zwanger zijn, kan ook gepaard gaan met nieuwe ongemakken. Het is bijzonder leuk om je baby te voelen bewegen en schoppen. Iets minder leuk wordt het als een van zijn voetjes vast komt te zitten onder je ribbenkast. Als je dit soort ongemak voelt, probeer dan op je zij te liggen of van houding te veranderen om hem of haar in beweging te krijgen. Doordat je huid zich begint uit te strekken, zie je roodpaarse of bruin gekleurde lijnen verschijnen op je buik, billen, dijen en borsten. Deze zwangerschapsstrepen zullen met de tijd na de geboorte van je baby vervagen en om dit proces te versnellen kun je littekencrème gebruiken. Heb je nog geen striemen, dan is het gebruik van preventiecrème een aanrader. Tijdens het derde trimester is het ook normaal om wat pijn in de onderrug te voelen door het zwangerschapsgewicht dat je bijwint en de zwangerschapshormonen je spieren en gewrichtsbanden losmaken. Rugpijn kan ook worden veroorzaakt door problemen met je houding als gevolg van de verschuiving van je zwaartepunt en door de stress ten gevolge van je zwangerschap.
Praktische tips week 32 van de zwangerschap
Deze week moet alles in het teken staan van je eigen gezondheid en de thuiskomst van je baby. Hoewel dit misschien voorbarig lijkt, zal het een stuk eenvoudiger zijn om dingen nu te regelen in plaats van wanneer je met je baby thuiskomt en je tijd nodig zult hebben om je aan te passen aan een nieuw leven.
Nadenken over je werk
Voordat je baby wordt geboren, is het zeer waarschijnlijk dat je een beslissing moet nemen over wanneer je terugkeert naar het werk. Veel moeders gaan nadien opnieuw full-time werken, maar anderen kiezen voor een part-time werkschema en sommige beslissen te werken van thuis uit of stoppen met werken en worden thuisblijvers. Terugkeren naar het werk na een bevalling is geen beslissing die je zomaar neemt.
Babyshower
Plan ongeveer twee maanden voor je uitgerekende datum een babyshower, zodat je tijd hebt om te winkelen voor items die je niet als cadeau hebt ontvangen. Een cadeaulijst kun je afgeven in elke babywinkel. Door met een lijst te werken, zul je niet met de dubbele babyspullen eindigen.
Heb je alles in huis?
Er is niets zo vervelend dan naar de winkel te moeten na de bevalling omdat je vergeten bent genoeg rompertjes in huis te halen. Bekijk daarom even onze baby uitzetlijst en vink af wat je in huis hebt. Als je nog dingen mist, is dit het moment om alles in huis te halen.