Je bent officieel al 2 weken zwanger, gefeliciteerd! Toch groeit er nog niks. Dit is de week waarin hoogstwaarschijnlijk de daadwerkelijke bevruchting van de eicel plaatsvindt en je dus ook biologisch gezien zwanger raakt. Dit is ook de week waarin het geslacht van jullie baby al wordt vastgelegd, super spannend dus!
Wat gebeurt er met de baby in week 2 van de zwangerschap
Eigenlijk is het een beetje te vroeg om al te spreken over een baby, deze is er immers nog helemaal niet. Aan het eind van deze week krijg je de eisprong waarbij de rijpe eicel naar de eileider zakt waar deze op de bevruchting door een mannelijke spermacel wacht. Zo’n rijpe eicel leeft ongeveer maar 24 uur, zwanger worden is dus best een precisiewerkje. Gelukkig kunnen zaadcellen een tijdje overleven in de eileider, ongeveer 2 tot 3 dagen. Als je dus 2 of 3 dagen voor de eisprong hebt gevreeën, bestaat de kans dat er nog een levende zaadcel aanwezig is om de rijpe eicel te bevruchten.
Het samensmelten van de zaadcel en eicel noemen we de conceptie. Nu ligt ook het geslacht van het kindje vast, dit is namelijk opgeslagen in het DNA. Het duurt alleen nog wel een tijdje voordat je het geslacht kunt zien. Zodra de eicel bevrucht is, begint deze aan zijn reis naar de baarmoeder. De bevruchte eicel noemen we zygote. Tijdens de reis vermenigvuldigt de zygote zich tot een balletje van cellen, de blastocyste. De blastocyste nestelt zich vervolgens tussen de 6e en 12e dag na bevruchting in de baarmoederwand, dit noemen we de innesteling. Dit kan gepaard gaan met een lichte bloeding, een zogenaamde innestelingsbloeding.
Een tweeling
Er zijn 2 manieren waarop je zwanger kunt raken van een tweeling. Het kan gebeuren dat 1 rijp eicel wordt bevrucht door 1 zaadcel, niks raars aan zou je denken. Uit puur toeval kan dit erg jonge embryo zich opsplitsen in 2 embryo’s die zich beiden tot baby ontwikkelen. Dan spreken we van een eeneiige tweeling.
Het kan echter ook zo zijn dat er niet 1 maar 2 rijpe eicellen springen. In dat geval kunnen beide eitjes door een mannelijke spermacel worden bevrucht. We spreken dan van een twee-eiige tweeling, dit kan wel erfelijk zijn.
Wat gebeurt er met jou in week 2 van de zwangerschap
Om de kans dat je zwanger wordt te vergroten, is het belangrijk dat je rond je eisprong vrijt. Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, is dat rond de 14e dag, dus aan het einde van deze week.
Ook in de tweede week hebben de meeste vrouwen nog geen lichamelijke symptomen die komen kijken bij een zwangerschap.
Praktische tips week 2 van de zwangerschap
Hoewel je aan het begin van deze week nog niet bevrucht bent, is het toch belangrijk om je gewoontes vast aan te passen.
Moment van eisprong bepalen
Je kunt het moment van de eisprong op verschillende manieren bepalen. Dit kun je doen door iedere ochtend op precies hetzelfde tijdstip, voordat je opstaat, je temperatuur te meten. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur namelijk met 0,3 graden en deze daalt vlak voor je menstruatie weer. Dit is misschien een beetje omslachtig, je kunt daarom beter onze ovulatie rekentool gebruiken of een test kopen bij je drogist of apotheek.
Niet roken
Aan het einde van deze week ben je waarschijnlijk bevrucht en begint je kindje dus te groeien. Rook daarom niet. Roken is natuurlijk voor iedereen slecht maar roken en een zwangerschap gaan al helemaal niet goed samen. Roken vermindert namelijk de vruchtbaarheid bij zowel man als vrouw. Daarnaast zorgt roken ervoor dat de doorstroming van de placenta afneemt en je baby dus minder snel groeit.