Er gebeurt tijdens je zwangerschap zoveel in je buik, dat het bijna onvermijdelijk is om geen last te krijgen van buikpijn. Het hoort er gewoon bij. Maar je kunt tijdens je zwangerschap last hebben van meerdere soorten buikpijn met verschillende oorzaken. Welke buikpijn is normaal en waar moet je op letten? Je leest het hieronder.

Zwanger en buikpijn

Als je tijdens je zwangerschap last hebt van buikpijn, kan je je daar behoorlijk ongerust over maken. Logisch want je kindje groeit in je buik! Het is dus echt niet gek dat je bij elk vreemd gevoel denkt, huh wat is dat, wat gebeurt er, zou alles wel goed zijn?

Als je zwanger bent, kun je allerlei dingen voelen die je nooit eerder hebt gevoeld. Het is natuurlijk niet niks dat in je buik een klein mensje aan het groeien is! Daar is veel ruimte voor nodig, er zijn zelfs geheel nieuwe systemen voor nodig (denk bijvoorbeeld aan de placenta). Kortom, er gebeurt enorm veel in je buik als je zwanger bent.

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat jij last krijgt van buikpijn. Veel vrouwen krijgen bijvoorbeeld last van hun buik tijdens de innesteling van de eicel, ook ga je waarschijnlijk last krijgen van bandenpijn of harde buiken tijdens de laatste maanden van je zwangerschap.

Buikpijn of krampen in je buik zijn dus heel normaal tijdens je zwangerschap, maar écht extreme buikpijn komt eigenlijk alleen voor tijdens de bevalling.

Buikpijn en zwanger: onschuldige oorzaken

Gelukkig zijn de meeste soorten buikpijn tijdens de zwangerschap vrij onschuldig. Het kan dus ook verder geen kwaad voor jou, of voor je baby. Probeer zoveel mogelijk door te gaan met je dagelijkse leven, het gaat vanzelf over.

Hieronder bespreken we een paar vaak voorkomende, onschuldige oorzaken van buikpijn.

Buikpijn tijdens de innesteling

Als je in de eerste weken van je zwangerschap buikpijn hebt, dan kan dit komen door de innesteling van de eicel. De eicel nestelt zich dan letterlijk in de baarmoederwand. Sommige vrouwen omschrijven het als een soort kramp rond de baarmoeder.

Het is echter voor elke vrouw verschillend. De ene vrouw voelt het heel goed en de andere vrouw merkt er eigenlijk niks van. Ook kan het zijn dat je wel iets voelt, maar niet zeker weet waar het gevoel vandaan komt.

Groeiende baarmoeder

Een volgende, heel logische oorzaak van buikpijn is dat je baarmoeder enorm groeit. Je hele leven liggen al je organen op hun vaste plek in je buik. Wanneer je zwanger bent, moet er plaats worden gemaakt voor je snelgroeiende baarmoeder met kostbare inhoud.

Alle organen die lekker een vast plekje hadden, worden allemaal aan de kant geduwd door je baarmoeder. Het is niet zo gek dus dat dit af en toe voor pijn in je buik kan zorgen.

Groeipijn oftewel bandenpijn

Je baarmoeder zit aan je bekken vast met zogenaamde banden (een soort spieren). Naarmate je zwangerschap vordert, worden je kindje en dus je baarmoeder groter. Dit zorgt voor druk op je banden waardoor ze uitrekken. Je kan hierdoor last krijgen van een zeurende, soms stekende, pijn in je buik. Dit noemen we bandenpijn of groeipijn. Deze pijn komt vaak opzetten bij verandering van houding of onverwachtse bewegingen. Hierbij zijn de lies en onderbuik de meest voorkomende plekken.

Obstipatie, opgeblazen gevoel en winderigheid

Waarschijnlijk heb je al last gehad van meerdere zwangerschapskwaaltjes die door de veranderende hormoonhuishouding veroorzaakt worden en grote kans dat je ze inmiddels spuugzat bent. Toch kan ook buikpijn tijdens je zwangerschap veroorzaakt worden door de hormonen. Hormonen zorgen voor verandering in je spijsverteringskanaal. Je kunt last krijgen van winderigheid, een opgeblazen gevoel of obstipatie. Vooral obstipatie kan erg pijnlijk zijn.

Denk eraan, je mag niet zomaar een laxeermiddel nemen! Heb je veel last van obstipatie? Contacteer dan je huisarts of je verloskundige. Vezelrijk voedsel is altijd goed, veilig en bevorderend voor een natuurlijke spijsvertering.

Harde buiken

Als je nog niet eerder een harde buik hebt gehad, vraag je je misschien af hoe dat nou eigenlijk voelt. Het klinkt immers best gek, een ‘harde buik’. Toch herken je een harde buik waarschijnlijk direct. Je buik wordt letterlijk hard en ontzettend gespannen. Harde buiken worden overigens ook oefenweeën of braxton-hicks genoemd.

Harde buiken houden maximaal een minuut aan en voelen zeer oncomfortabel, maar ze horen ook niet echt pijn te doen. Neem contact op met je verloskundige als dat wel het geval is.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is zo’n ander zwangerschapskwaaltje waar waarschijnlijk geen enkele vrouw aan ontkomt. Maar liefst 7 van de 10 zwangere vrouwen zegt hier af en toe, of vaak last van te hebben.

De oorzaak van brandend maagzuur is, hoe raad je het; de hormonen! De hormonen zorgen ervoor dat de spieren in je lichaam meer ontspannen. Dat is handig als je bij de bevalling een kind naar buiten moet persen maar zorgt er ook voor dat de spieren in je spijsverteringskanaal minder hard werken. Hierdoor ook de spier die je slokdarm van je maag scheidt waardoor maagzuur omhoog je slokdarm in kan ontsnappen.

Zwangerschapsmisselijkheid

Misselijkheid kan een van de eerste tekenen zijn dat je zwanger bent en waarschijnlijk heb je er zelf inmiddels ook wel last van gehad. De precieze oorzaak is niet bekend, maar hoogstwaarschijnlijk zijn ook hier weer de hormonen de boosdoener. Tijdens het begin van de zwangerschap, verandert je hormoonhuishouding in rap tempo en daar moet je lichaam aan wennen. Het is dan ook vaak zo dat de heftigste misselijkheid weer over gaat naarmate je lichaam is gewend aan al die hormonen en de schommeling hiervan.

Sommige vrouwen blijven de hele zwangerschap misselijk, dit kan komen door van de ligging van de baarmoeder. Als deze tegen de onderkant van de maag aandrukt, wordt het maagzuur naar je slokdarm geduwd. Dit gaat over als de baby is ingedaald en de druk op je maag minder wordt.

Daarnaast bestaat er ook nog hyperemesis gravidarum, dat is een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Als je hier last van hebt, moet je contact opnemen met je huisarts of verloskundige.

Voorweeën of oefenweeën

Tijdens weeën, wordt de baarmoeder samengetrokken. Tegen het einde van je zwangerschap, kun je last krijgen van voorweeën. Hierbij wordt je baarmoederspier ook samengetrokken met als doel de baarmoedermond alvast weker en zachter te maken voor de bevalling. De baarmoedermond gaat nog niet open, dit gebeurt pas bij echte ontsluitingsweeën.

Oefenweeën of voorweeën, zeggen helaas ook niks over wanneer de bevalling op gang komt. De pijn die je hierdoor kunt ervaren is niet heel ernstig en gaat vaak vrij snel weer over.

Buikpijn en zwanger: serieuze oorzaken

Hoewel buikpijn tijdens je zwangerschap heel normaal is en vaak onschuldig is, kan buikpijn ook een teken zijn van iets ernstiger. Vaak komen de klachten in de buik dan in combinatie met andere klachten. Vertrouw je het niet, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Blaasontsteking

Tijdens een zwangerschap ben je extra gevoelig voor een blaasontsteking. Blaasontsteking gaat veelal gepaard met pijn in de onderbuik, net boven het schaambeen. Gelukkig is een blaasontsteking goed te behandelen met antibiotica, het is wel belangrijk om dit daadwerkelijk te doen. Een onbehandelde blaasontsteking kan namelijk overgaan in een nierbekkenontsteking. Een nierbekkenontsteking kan op zijn beurt weer een vroeggeboorte veroorzaken. Neem dus altijd contact op met je verloskundige of huisarts als je vermoed dat je een blaasontsteking hebt.

Een blaasontsteking kun je herkennen aan een of meerdere van de volgende symptomen:

  • Je urine is troebel of bloederig
  • Plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel
  • Temperatuurverhoging of koorts
  • Vaker, kleine beetjes plassen

Zwangerschapsvergiftiging

Als je buikpijn hebt tijdens je zwangerschap, doet dat meestal pijn in of rond de onderbuik. Heb je pijn in je bovenbuik? Dan kan dit wijzen op een ernstige aandoening, namelijk zwangerschapsvergiftiging. Dit kan ernstige complicaties met zich meebrengen. Je kunt een zwangerschapsvergiftiging herkennen aan de volgende symptomen:

  • Grieperig of ziek gevoel
  • Hoofdpijn
  • Misselijk en of overgeven
  • Eiwit in de urine
  • Zicht kan wazig worden (sterretjes/dubbel zien)
  • Tintelingen in de vingers
  • Oedeem in handen, gezicht en of enkels

Bovenstaande symptomen, kunnen los van elkaar totaal onschuldig zijn en gewoon bij de zwangerschap horen. Ervaar jij meerdere van deze symptomen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je verloskundige of huisarts.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Het kan soms voorkomen, dat een zwangerschap, buitenbaarmoederlijk is. Dit kan in het begin van de zwangerschap zorgen voor lichte buikpijn. Naarmate de zwangerschap vordert, zal de pijn snel heviger worden.

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt de bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder maar daarbuiten. Het is dan onmogelijk voor de eicel om zich tot een embryo te ontwikkelen. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is voor de moeder heel gevaarlijk als deze niet behandeld wordt. Vaak stoot je lichaam zelf het vruchtje af, omdat deze niet kan groeien buiten de baarmoeder. Gebeurt dit niet? Dan zal de gynaecoloog hierbij moeten helpen.

Symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn onder anderen:

  • Pijn die bij beweging of hoesten erger wordt
  • Vaginaal bloedverlies
  • Flauwvallen
  • Pijn die uitstraalt naar rug, schouders en of bovenbenen
  • Misselijkheid

De placenta laat los

De placenta is van levensbelang voor je ongeboren kindje. Tijdens de zwangerschap komen alle noodzakelijke voedingsstoffen voor je kindje via de placenta bij hem terecht.

Als de placenta niet goed werkt, kan je kindje niet goed en gezond groeien.
Een aanhoudende en terugkomende pijn in je onderbuik kan een teken zijn dat de placenta loslaat. Soms gaat dit gepaard met bloedverlies, maar dat hoeft niet altijd.

Een loslatende placenta is een gevaarlijke situatie. Heb je dus erge en langdurende buikpijn tijdens je zwangerschap, neem dan direct contact op met je huisarts of verloskundige.

Miskraam

Ook een miskraam kan een oorzaak van buikpijn zijn, vaak gaat dit dan gepaard met vaginaal bloedverlies. Ervaar je zeer heftige pijn of heftig bloedverlies voor langere periode, neem dan contact op met je huisarts of de verloskundige.

Overig

Natuurlijk hoeft buikpijn tijdens de zwangerschap niet altijd te maken hebben met de zwangerschap zelf. Denk bijvoorbeeld aan een buikgriep of voedselvergiftiging. Ook bij heftige buikpijn hoeft de oorzaak niet bij de zwangerschap liggen. Heftige buikpijn kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld nierstenen of een blindedarmontsteking.

Probeer het realistisch te bekijken en vertrouw je het niet; neem gerust contact op met je huisarts over verloskundige. Liever een keer te vaak dan een keer te weinig.

Tips bij buikpijn tijdens je zwangerschap.

Buikpijn tijdens je zwangerschap hoort er dus een beetje bij. Niet alle hoofdpijn is migraine, en niet alle buikpijn heeft iets te maken met de zwangerschap. Bij realistisch blijven hoort echter ook, dat als je het niet vertrouwt, om wat voor reden dan ook; bellen!

Voor vervelende, maar niet ernstige buikpijn, kunnen de volgende tips helpen:

  • Ontspanning. Een warm bad of een warme douche, beide werken ontspannend, en ontspanning helpt bij (de meeste soorten) pijn.
  • Massage. Je lichaam maakt tijdens een massage, oxytocine aan. Dit is een hormoon dat pijn verlichtend werkt en het gevoel van geluk vergroot. Een zachte wrijving over je onderrug is vaak al genoeg.
  • Zachte tegendruk. Sommige vrouwen hebben er baat bij om bijvoorbeeld in foetushouding, met iets zachts (kussen of warme kruik) een beetje tegendruk te geven.
  • Blijf/kom in beweging. Het klinkt je misschien niet als muziek in je oren om te gaan bewegen als je buikpijn hebt. Echter, als je beweegt, maakt je lichaam het stofje serotonine aan, wat wederom pijn verlichtend werkt. Zwemmen, wandelen of yoga zijn veilige oefeningen voor tijdens de zwangerschap.
  • Paracetamol. Een veilig, pijn verlichtend medicijn tijden de zwangerschap is paracetamol.

Wanneer ga je naar de huisarts met buikpijn?

Vaak gaat buikpijn vanzelf over en heeft het geen ernstige oorzaak. Wanneer moet je wel de huisarts of de verloskundige inschakelen?

  • Bij aanhoudende, en zeer hevige buikpijn
  • Buikpijn en koorts en/of koude rillingen
  • Buikpijn en misselijkheid/braken
  • Buikpijn en duizeligheid
  • Pijn tijdens het plassen
  • Bloedverlies

Voor alles geldt; vertrouw je het niet? Neem contact op met je verloskundige of huisarts.