Je tepels kunnen de eerste merkbare en zichtbare verandering zijn van je lichaam. Sterker nog, misschien verklappen je tepels zelfs wel dat je zwanger bent!
Ze worden gevoelig, veranderen van vorm en kunnen zelfs spontaan gaan lekken.

Veranderende tepels

Je tepels veranderen tijdens je zwangerschap, omdat je lichaam het hormoon hCG aanmaakt. Je lichaam begint hier direct mee en hierom kunnen je tepels dus gelijk, maar ook geleidelijk veranderen.

Sommige vrouwen zien een verandering in hun tepels, voordat ze een zwangerschapstest hebben gedaan en andere vrouwen zien het pas later, maar bij iedereen zullen de tepels op een of meerdere manier veranderen.

Welke dit zijn lees je hieronder.

Groter, donkerder en bultjes

Een van de veranderingen die je kunt zien, is dat je tepelhof donkerder en groter wordt. De bultjes die je kunt zien, noemen ze de klieren van Montgomery en zijn een heel normaal verschijnsel tijdens je zwangerschap.
Deze klieren maken een soort van substantie die je tepels beschermen tegen bijvoorbeeld uitdroging.

Uitstekende tepels

Zijn je tepels eigenlijk altijd redelijk klein geweest? Dan zul je je verbazen de komende maanden! Je tepels groeien en gaan uitsteken. Zo kan je kindje namelijk straks beter zijn melk vinden! Mooi toch, hoe moeder natuur dat regelt?

Lekkende tepels

Je melkklieren worden steeds actiever tijdens je zwangerschap. Ook deze nemen de nodige voorbereidingen zodat alles straks goed werkt om je kindje goed te kunnen voeden.

Je kunt al tijdens je zwangerschap ‘last’ hebben van lekkende tepels en naarmate de zwangerschap vordert, kan dit meer worden. Je verliest een gelige, dikke vloeistof, vergelijkbaar met colostrum. Ook dit kan allemaal geen enkele kwaad, het is alleen maar een teken dat je melkklieren goed werken en straks klaar zijn voor gebruik!

Gevoelige of pijnlijke tepels

Je tepels kunnen, naast dat ze er anders uit gaan zien, ook anders gaan voelen. Bij de meeste vrouwen blijft het bij gevoeligheid van de borsten en tepels, sommige ervaren echt pijnlijke tepels en borsten. Hoe vervelend het ook is, het hoort erbij. Je kunt het een beetje vergelijken met hoe je tepels aanvoelen vlak voor of tijdens je menstruatie. Ook jeukende tepels is een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje.

De meeste kwaaltjes, zo ook de tepel-troubles, zullen voor de meeste mensen afnemen na het eerste trimester. Geniet dan even van je tweede trimester, want voor je het weet beginnen ze met grapjes als lekken! Overigens zullen je tepels wel de gehele zwangerschap iets gevoeliger blijven dan normaal.

Oorzaak van gevoelige of pijnlijke tepels

De grootste boosdoener zijn je hormonen. Je hele huishouding ligt overhoop en je lichaam maakt veel hCG-hormoon aan. Deze zorgen ervoor dat je lijf zich klaarstoomt voor de zwangerschap, maar ook dat je last krijgt van zwangerschapskwaaltjes. Niet alleen je tepels lijden hieronder, als je last hebt (gehad) van misselijkheid, mag je daar ook het hCG-hormoon voor bedanken.

Je borsten maken zich klaar voor de productie van melk, je tepels worden groter en ook je borsten worden groter. Ook dat kan weer voor een ongemakkelijk gevoel zorgen in je borsten en tepels.

Meestal nemen de klachten zo rond de 3e maand wel af, maar er zijn wel een aantal tips die je kunt toepassen om de gevoeligheid te verminderen.

Tips om de pijn en gevoeligheid te verminderen

Een medicijn of oplossing is er helaas niet. Een aantal tips om het een klein beetje te verminderen zijn er gelukkig wel. En onthoud, ook dit gaat weer over, ooit! Hieronder enkele tips die kunnen helpen.

Draag een goede beha

Ondersteun de dames goed tijdens de zwangerschap! Je borsten groeien en worden dus zwaarder, maar zijn ook gevoelig en zullen je mooie kanten beha’s niet fijn vinden! Kies bijvoorbeeld voor een zwangerschapsbeha, zodat je tepels lekker zacht beschermd worden. Het laatste wat je wil is dat je tepels ook nog eens geïrriteerd raken van de stof van je beha.

Tepels invetten met vaseline of tepelcrème

Mocht je het schuren van je tepels toch niet zijn tegengegaan met het dragen van een zwangerschapsbeha, dan kun je vaseline proberen. Smeer je tepels in met vaseline of speciale tepelcrème om de huid te verzachten en soepel te houden. Je beschermt hiermee dus niet alleen je tepels, maar het heeft ook een verzachtende werking.

Anti-jeuk zalf

Heb je naast gevoeligheid, last van jeukende tepels? Daar is gelukkig een anti-jeuk middeltje voor! Deze zijn gewoon vrij verkrijgbaar bij de apotheek of bij de drogist. Als je er vragen over hebt, laat je dan informeren door een medewerker.

Zoogcompressen

Een zoogcompres kan de gevoeligheid niet afnemen, maar mocht je al last hebben van lekkende tepels, haal ze dan vooral in huis! Doorlekken is alleen grappig als je een kleine baby hebt!