Wanneer je baarmoederspieren samentrekken, worden dit voorweeën genoemd. Je kunt dit vergelijken met harde buiken, maar dan pijnlijker en pas later in je zwangerschap. Je baarmoeder bereidt zich voor op de bevalling.

Hoe herken je ze, en kun je er iets aan doen?

Wat zijn voorweeën

Is dit je eerste kindje? Dan zorgen voorweeën meestal niet voor ontsluiting. Als je al wel eerder bent bevallen, dan kunnen voorweeën wel voor ontsluiting zorgen.
Voorweeën zijn echter altijd nuttig, want je lichaam bereidt zich op die manier voor, op de aanstaande bevalling.

Voorweeën zorgen er bijvoorbeeld voor dat het baarmoederweefsel verweekt en zachter wordt. Ook stimuleren voorweeën het verstrijken van de baarmoederwand, dus deze wordt platter, korter en dunner. Dit zorgt ervoor dat de baarmoedermond makkelijker kan openen, waardoor er ontsluiting kan ontstaan als je lichaam en je kindje klaar zijn voor de bevalling.

Hoe ontstaan voorweeën?

Je baarmoeder, is ‘s nachts, het meest actief. Dat wil zeggen dat je voornamelijk ’s nachts last kunt krijgen van voorweeën. Dit komt omdat voorweeën opgewekt worden door het hormoon oxytocine, des te ontspannener je bent, des te meer oxytocine maak je aan. Tijdens het vrijen of na een orgasme, maak je ook meer oxytocine aan.

Andere oorzaken van voorweeën kunnen zijn:

  • Een volle blaas
  • Stress
  • Bewegingen van je baby (vaak bij extra activiteit)
  • Een blaasontsteking
  • Koorts (indien deze langere tijd aanhoudt)
  • Een lange, drukke dag en fysieke inspanning

Hoe herken je voorweeën?

Voorweeën zorgen voor (lichte) pijn in je bovenbenen, rug en buik. Als je al eerder bent bevallen, zou je voorweeën kunnen herkennen als weeën, echter zijn voorweeën minder intens en niet regelmatig. Ben je niet eerder bevallen, dan zou je het kunnen herkennen als menstruatiepijn. Je kunt het verschil merken aan de frequentie en aan de pijnlijkheid.

Voorweeën kunnen overigens wel echt pijnlijk zijn. Het verschil kun je dan herkennen aan het feit dat voorweeën niet toenemen in pijn, of in frequentie.

Vanaf wanneer kun je voorweeën verwachten?

Voorweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder klaar wordt gestoomd voor de bevalling. Je zult dus pas in het laatste trimester last krijgen van voorweeën. Soms houdt dit een paar dagen aan, waarna het ook zomaar weer een paar dagen stil kan zijn in je buik.

Voorweeën voorspellen (helaas) niet of de bevalling in zicht is, maar in de laatste weken van je zwangerschap zul je er wel vaker last van hebben. Ook zullen de voorweeën dan waarschijnlijk langer duren en steeds vaker voorkomen. Echter zal er in voorweeën nog geen regelmaat zitten. Regelmaat en echte pijn in je voorweeën kan wijzen op, of uitlopen op, echte weeën.

Tips op de pijn bij voorweeën te verzachten

Heb je veel last van voorweeën, dan kan het zijn dat je van de pijn verkrampt. Ontspanning is echter de beste remedie.
Hieronder geven we een aantal tips die hierbij kunnen helpen.

Warmte helpt om te ontspannen

Warmte helpt! Dit kan een warme douche, een kruik of gewoon lekker onder een warme deken zijn. Heb je thuis een ligbad? Dit zal je zeker goed doen! In een ligbad kun je geheel ontspannen, terwijl het warme water natuurlijk ook zijn werk doet, en bovendien heerlijk aanvoelt.

Ontspannen

Ontspannen is en blijft de beste remedie tegen voorweeën. Je kunt bijvoorbeeld je partner om een massage vragen, een boek lezen, je favoriete serie kijken, of een wandeling nemen in de frisse lucht. Wat het voor jou ook doet, zorg ervoor, want alleen jij weet wat jou ontspant.

Afleiding zoeken

In grote lijnen is dit hetzelfde als ontspanning zoeken. Zorg voor afleiding zodat je niet aan eventuele pijn en voorweeën denkt. Je zult merken dat de voorweeën dan snel zullen afnemen.

Concentreer je op je ademhaling

Als jij je bezighoudt met je ademhaling, ben je afgeleid, wat ervoor zal zorgen dat de pijn van voorweeën zal afnemen. Gebruik deze tijd bij voorkeur om te rusten, je zult al je energie binnenkort nodig hebben, bovendien zul je tijdens je bevalling veel profijt hebben van een beheersing van je ademhaling.

Neem aan paracetamol

Houdt de pijn aan? Een Paracetamol is nu zo ongeveer nog het enige dat je mag hebben en kan hier een goede optie zijn.

Wanneer neem je contact op met de verloskundige?

Houden de voorweeën aan en worden ze steeds pijnlijker? Houd dan de frequentie bij. Worden de voorweeën heftiger in pijn en in frequentie, bel dan je Verloskundige.

Ook onderstaande punten zijn een reden om je Verloskundige te bellen:

  • Gebroken vliezen of vruchtwaterverlies
  • Spontaan bloedverlies
  • Pijn bij urineren
  • Koorts (vanaf 38.5)