Hoe voorzichtig je ook bent, de kans is groot dat jouw kindje op een bepaald moment last krijgt van luiereczeem, beter bekend als luieruitslag. De meeste baby’s krijgen hier namelijk last van. In dit artikel leer je hoe je luieruitslag kunt herkennen, hoe je dit het best kunt behandelen en hoe je het kunt voorkomen. Je baby zal je dankbaar zijn.
Inhoudsopgave
Wat is luieruitslag?
Zoals de naam al doet vermoeden, is luieruitslag een uitslag op de huid die wordt bedekt door de luier van je baby. De huid rondom de billen is geïrriteerd, rood, schraal en kan zelfs soms een beetje open liggen. Als je baby last heeft van luieruitslag, is de kans groot dat hij wat prikkelbaarder is, vaker huilt dan normaal en minder zin heeft om te eten.
Vuile natte luiers irriteren de huid van de billetjes van je kindje. luiereczeem komt dan ook vooral voor bij baby’s en peuters die jonger zijn dan 2 jaar en logischerwijs nog niet zindelijk zijn. Je kindje heeft de grootste kans op het krijgen van luieruitslag als hij tussen de 9 en 12 maanden is. Dat is namelijk rond de leeftijd waarop baby’s steeds langer beginnen te zitten en waarop ze vast voedsel beginnen te eten waardoor de samenstelling van de ontlasting verandert en wat zuurder wordt.
Waardoor wordt luieruitslag veroorzaakt?
De belangrijkste oorzaak van luiereczeem is blootstelling van de huid aan urine en poep – het verschijnen van luieruitslag betekent overigens niet dat je de luier van jouw baby niet vaak genoeg verschoont. Huid kan namelijk altijd gaan irriteren als deze voor langere tijd in contact komt met vocht. Het maakt dus niet uit of je de luiers van je kindje ieder uur verwisselt of dat je katoenen luiers gebruikt of wegwerp luiers, het huidje van je baby is erg gevoelig en je baby loopt dus altijd het risico op het krijgen van luieruitslag.
Niet genoeg beschermende baby billenzalf gebruiken om een barrière te vormen tussen de babyhuid en de luier is een andere veelvoorkomende oorzaak van luieruitslag, maar allergieën, ziektes, voedsel en medicijnen kunnen ook allemaal boosdoeners zijn. Andere mogelijke oorzaken van luieruitslag zijn:
Luieruitslag door diarree
Elke baby kan ieder moment luieruitslag krijgen op het moment dat hij last heeft van diarree. Dit heeft er natuurlijk mee te maken dat de huid van je kindje op dat moment vaker in contact met ontlasting en ook de samenstelling van de ontlasting is anders dan normaal. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is, doen er in alle landen en culturen verhalen de rondte over dat baby’s meer last krijgen van diarree op het moment dat de eerste tandjes doorkomen. Bescherm je kindje in die periode dus goed.
Luieruitslag door een overgevoelige huid
De zachte huid van je baby kan extra gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten in zeep, lotions en doekjes, waardoor hij contacteczeem of uitslag kan krijgen. Probeer producten zonder geur- en kleurstoffen te gebruiken als je merkt dat de huid van je baby erg gevoelig is.
Luieruitslag door wrijving
Je baby kan meer last gaan krijgen van luieruitslag zodra hij begint te kruipen. Dat is logisch, door het kruipen, schuren de natte luiers meer en harder tegen de gevoelige huid van je kindje.
Luieruitslag door voeding
Sommige voedingsmiddelen kunnen invloed hebben op de zuurgraad van de urine van je kindje. Zo kunnen sommige vruchten en vruchtensappen de pH-waarde van het plasje van je baby verhogen waardoor het risico op luieruitslag groter wordt.
Luieruitslag door antibiotica
Als jouw kindje een antibioticakuur voorgeschreven krijgt door de huisarts, is de kans groot dat hij kort daarna last krijgt van luieruitslag. Zowel de goede als slechte bacteriën in het lichaam kunnen aangevallen worden door de antibiotica waardoor je baby last kan krijgen van een gistinfectie in het luiergebied.
Verschillende soorten luieruitslag
Veel mensen weten niet dat er verschillende soorten luieruitslag zijn die verschillende oorzaken hebben. De ‘gewone’ vorm van luieruitslag wordt veroorzaakt door een geïrriteerde huid, vaak doordat de gevoelige huid in contact komt met ontlasting. Maar andere soorten luieruitslag kunnen het gevolg zijn van een bacterie-infectie, gistinfectie of schimmelgroei. Om de luiereczeem goed te kunnen behandelen, moet je natuurlijk weten met welke soort je te maken hebt. Onthoud daarom dat de huis-tuin-en-keuken-luieruitslag:
- er lichtelijk rood uitziet;
- vooral te zien is op het gebied dat in contact staat met de luier in plaats van in de plooien van de babyhuid;
- meestal binnen een dag of 2 al minder wordt als je voldoende baby billenzalf gebruikt, de billetjes van je baby tijd geeft om te luchten en je vieze luiers direct verschoont.
Als de luieruitslag niet binnen 2 dagen duidelijk minder wordt, is de kans aanwezig dat je kindje last heeft van een van de andere soorten luieruitslag:
Bacteriële luieruitslag
Impetigo, beter bekend als krentenbaard, kan ontstaan als de stafylokok of streptokok bacterie het luiergebied van je baby infecteert. Door een schommeling in de pH-waarde van de urine van je kindje, bijvoorbeeld door andere voeding, kunnen bepaalde bacteriën makkelijker groeien in het luiergebied. Je kunt bacteriële luieruitslag herkennen aan kleine rode luieruistlag-blaartjes, ongeveer ter grote van een potloodpunt, al dan niet met pus.
Omdat krentenbaard extreem besmettelijk is, is het belangrijk om direct de huisarts te bellen als je denkt dat je kindje hier last van heeft. De huisarts kan dan een speciale antibioticum crème voorschrijven. Om te voorkomen dat de infectie zich verspreid onder andere familieleden, is het belangrijk om alle babykleren, het beddengoed en knuffels heet te wassen en de handen goed en vaak te wassen (vooral na het verschonen van een luier).
Luieruitslag door een schimmel- of gistinfectie
De materialen die voorkomen dat de meeste luiers lekken, voorkomen ook dat luiers kunnen ‘ademen’. Hierdoor ontstaat er een warme, vochtige omgeving in de luier die perfect is voor schimmels om in te groeien.
Een gistluieruitslag – ook wel een schimmelluieruitslag genoemd – begint als kleine rode bultjes in de plooien van de huid van je baby en kan uitgroeien tot felrode vlekken die zich uitbreiden naar andere gebieden, zoals de billen en de benen van je kindje. Een luierluieruitslag die wordt veroorzaakt door een gist- of schimmelinfectie, verdwijnt niet met alleen luiercrème. Neem dus direct contact op met je huisarts als je bang bent dat je kindje last heeft van een schimmel- of gistinfectie. Een dergelijke infectie wordt vaak behandeld met een speciale antischimmelzalf.
Hoe kun je luieruitslag behandelen?
Luieruitslag is op meerdere manieren te behandelen. Om te beginnen is het verstandig om de billetjes van je kindje te laten luchten. Leg je kindje enkele uren per dag zonder luier of broekje op een zachte ondergrond zodat de geïrriteerde huid kan herstellen in de schone lucht. Zorg wel voor een waterafstotende beschermlaag tussen je kindje en de zachte ondergrond, hij heeft immers geen luier aan!
Daarnaast raden we je aan om iedere keer dat je de baby billenzalf te gebruiken voor je kindje. Baby billenzalf helpt de luieruitslag af te nemen en helpt luieruitslag in de toekomst voorkomen. Je kunt hiervoor het best speciale baby zinkzalf gebruiken, zinkzalf zorgt namelijk voor een dikke beschermende laag over de gevoelige huid van je baby’tje.
Afhankelijk van de ernst van de luieruitslag, kan het zijn dat het laten luchten van de billen van je baby en het gebruiken van zinkzalf, niet genoeg is om de uitslag te laten verdwijnen. Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er ook soorten luieruitslag die behandeld moeten worden met speciale voorgeschreven medicijnen of zalfjes. Neem je kindje dus mee naar de huisarts als de luieruitslag niet minder wordt na een dag of 2.
Huis-tuin-en-keuken-middelen tegen luieruitslag
Soms is een betrouwbare oplossing voor luieruitslag ook gewoon te vinden in je keukenkastje. Met deze natuurlijke middelen kun je proberen luiereczeem te behandelen en te voorkomen:
- Kokosolie: zorgt ervoor dat de huid van je kindje goed gehydrateerd blijft en vormt een beschermende laag. Bovendien heeft beschermt kokosolie je kindje ook tegen schimmel- en gistinfecties die luiereczeem kunnen veroorzaken.
- Soda: het werkt antibacterieel, schimmelwerend en helpt de zuren in de ontlasting van je kindje te neutraliseren. Doe 2 eetlepels zuiveringszout (soda of baking soda in het Engels) in het badje van je baby en laat hem daar ongeveer 5 minuten in zitten. Laat vervolgens de huid van je baby volledig drogen voordat je een nieuwe luier aan doet.
- Essentiele oliën: het gebruik van bepaalde essentiële oliën kan helpen luieruitslag te behandelen. Hemamelis extract is een voorbeeld van zo’n olie dat ontstekingsremmend werkt. Doe gelijke delen hemamelis extract en water op een katoenen doek en veeg dit lichtjes over de gevoelige huid van je kindje. Calendula olie is een ander middel dat antibacteriële werkingen heeft, het is dan ook terug te vinden in veel speciale anti-luieruitslagzalfjes.
Hoe lang duurt het herstel van luieruitslag?
Over het algemeen duurt het 4 tot 7 dagen voordat je kindje helemaal genezen is van luieruitslag, vaak zie je binnen 2 dagen al dat de uitslag langzaam begint weg te trekken. Neem contact op met je huisarts als je merkt dat de uitslag niet minder wordt, zelfs erger wordt, zich verspreid buiten het luiergebied, als het geïnfecteerd lijkt of als je kindje tegelijkertijd last van diarree heeft. Uitslag in de luier hoeft namelijk niet altijd luieruitslag te zijn, het kan ook een symptoom van een andere ziekte zijn.
Hoe kun je luieruitslag voorkomen?
Het is natuurlijk beter om luieruitslag te voorkomen dan te genezen. Met deze tips kun je luieruitslag zoveel mogelijk voorkomen:
- Hygiëne: probeer je kindje direct te verschonen als je merkt dat hij zijn behoefte heeft gedaan. Op die manier komt het gevoelige huidje van je baby, zo kort mogelijk in contact met de ontlasting.
- Kies voor parfum-vrij: veel verzorgingsproducten bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de huid van je kindje, zeker als hij een wat gevoeligere huid heeft.
- Probiotica: dit zijn zogenaamde goede bacteriën die kunnen helpen om infecties bij je kindje te voorkomen.
Maak je vooral niet te veel zorgen als je baby vaker last heeft van luieruitslag, de ene baby heeft nou eenmaal een gevoeligere huid dan de andere. En wees gerust, zodra je kindje zindelijk is en gewone onderbroeken begint te dragen, zal hij nooit meer last hebben van luieruitslag.