Je bent al 5 weken zwanger! Toch is dit de week dat de meeste aanstaande moeders erachter komen dat ze zwanger zijn. Het embryo is al volop in ontwikkeling en op dit moment ongeveer 2 millimeter groot, je kunt het zien als een kleine rijstkorrel. In deze week wordt een begin gemaakt aan de ontwikkeling van belangrijke organen, bijvoorbeeld het hart.

5 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 5 van de zwangerschap

De baby bestaat op dit moment uit ongeveer 125.000 cellen en ontwikkelt zich razendsnel. In de 5e week worden de hersenen en het ruggenmerg gevormd en wordt er gewerkt aan het hart en de bloedsomloop. Ook beginnen er al kleine knobbeltjes te ontstaan op de plek waar uiteindelijk de armen en benen zich zullen vormen. Deze week zal de baby een enorme groeispurt krijgen, het embryo zal wel twee keer zo groot worden.

Het embryo heeft natuurlijk erg veel bouwstoffen nodig om zich zo snel te kunnen ontwikkelen. Om aan deze toenemende behoefte te kunnen voldoen, zal ook de placenta in deze week groeien.

Wat gebeurt er met jou in week 5 van de zwangerschap

Deze week kun je pas echt een betrouwbare zwangerschapstest uitvoeren. Je lichaam maakt namelijk genoeg hormonen aan voor de test om op te pikken. Helaas betekent dit ook vaak dat de zwangerschapssymptomen heviger zullen worden. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog nergens last van hebt, maak je dan zeker geen zorgen maar prijs jezelf gelukkig!

Stemmingswisselingen

Je veranderende hormoonhuishouding kan ook voor enorme moodswings zorgen. Het ene moment is er niks aan de hand en 5 minuten later zit je in zak en as en biggelen de tranen over je wangen. Dit is hartstikke normaal. Naast de hormoonveranderingen is het natuurlijk sowieso een drukke en spannende periode waarin je veel aan je hoofd hebt.

Misselijkheid

Misselijkheid is waarschijnlijk een van de bekendste zwangerschapssymptomen. Dit komt vooral voor in het eerste trimester van de zwangerschap. In het Engels staat het bekend als ‘morning sickness’ omdat het vooral in de ochtend voorkomt, de misselijkheid kan echter helaas de hele dag aanhouden.

Vaker plassen

Hoogstwaarschijnlijk is het je al wel opgevallen dat je veel vaker moet plassen. Het hCG hormoon zorgt er namelijk voor dat er meer bloed naar je nieren en bekken stroomt. Vanaf week 12 zal dit weer afnemen maar kan vervolgens weer terugkomen zodra je baarmoeder tegen je blaas aan gaat drukken.

Praktische tips week 5 van de zwangerschap

Net zoals iedere andere week, geldt ook deze week; let op je voeding.

Zwangerschapstest

Vanaf deze week is een zwangerschapstest pas echt betrouwbaar. Haal dus een test in huis en lees de gebruiksaanwijzing goed door. Gelukkig zal je niet al te veel moeite hebben met plassen als je zwanger bent.

Bereken de datum waarop je uitgerekend bent

Het is tegenwoordig heel eenvoudig om de uitgerekende datum te berekenen. Je weet dan ook meteen hoe lang je al zwanger bent. Zodra je weet wanneer je uitgerekend bent, kun je ook uitrekenen wanneer je bijvoorbeeld kun verwachten dat je voor het eerst de hartslag van je baby kunt horen. Met onze rekentool kun je gemakkelijk je uitgerekende datum berekenen.

Vul je tekorten aan

Tijdens de zwangerschap hebben jij en de baby veel extra voedingsstoffen nodig. Om te beginnen heeft je lichaam veel calcium nodig, hier kun je vitamine D voor slikken. Zorg daarnaast voor genoeg vitamine C, dat zit veel in sinaasappels en kiwi’s.

Geen kattenbak meer verschonen

In uitwerpselen van katten leven kleine parasieten die erg gevaarlijk kunnen zijn voor je baby. Je hebt nu dus hét perfecte excuus om je partner eens wat meer aan het werk te zetten.

Zwangerschapsdagboek

Sommige vrouwen vinden het leuk om een zwangerschapsdagboek bij te houden. Je weet nu zeker dat je zwanger bent, een goed moment om daarmee te beginnen dus. Je kunt hierin opschrijven wat je voelt maar ook wat je allemaal doet om ervoor te zorgen dat jouw kindje in een warm nest belandt.