Je bent nu 38 weken zwanger. Dat betekent dat je officieel binnen 2 weken zal bevallen. Je lichaam is dan ook al klaar voor de bevalling. Je baby is ondertussen voldragen en groeit bijna niet meer. Hij of zij weegt al 3,2 kg en meet 48 cm. Wat er deze week met jou en de baby gebeurt lees je hier.
Wat gebeurt er met de baby in week 38 van de zwangerschap
De meeste baby’s worden geboren tussen week 38 en week 42. Hou je bijgevolg maar klaar voor de grote dag. Gebruik deze week dan ook om je verder mentaal voor te bereiden. Je baby is volgroeid. Hij of zij komt vanaf nu nog 20 tot 30 gram per dag bij. Deze extra reserves komen de eerste dagen na de geboorte goed van pas. Want gebruikelijk zal je baby net na de geboorte wat afvallen. Dat komt omdat hij zich moet aanpassen aan zijn voeding en de nieuwe omgeving.
Ben je 38 weken zwanger dan worden de laatste details bij je baby afgewerkt. De kleine overgebleven donshaarjes vallen nog af. En zijn hoofdhaar krijgt deze week ook meer volume. Je baby kan bovendien ook al goed zijn lichaamstemperatuur behouden. Daar zorgt het laagje vet onder zijn huid voor. Om alle indrukken van de grote wereld te kunnen registreren, worden het zenuwstelsel en de hersenen deze week nog verder op mekaar afgestemd.
Wat gebeurt er met jou in week 38 van de zwangerschap
De baby is zo goed als klaar voor het leven buiten de baarmoeder. Het grote wachten is bijgevolg begonnen. Jouw lichaam bereidt zich bij 38 weken zwanger dan ook voor op de grote dag. Zo zal je borstvoeding op gang komen. Je kan al de voorloper van de moedermelk hebben die uit je borsten lekken. Het best gebruik je borstvoedingscompressen om vlekken te voorkomen van deze gelige melk. Probeer zelf tijdens je zwangerschap zoveel mogelijk te genieten van deze aanloop naar de bevalling.
Voor jou zijn het nu ook de laatste loodjes. Omdat je buik zwaar en groot is, ga je meer achterover leunen. Hierdoor kan je last krijgen van je rug. Probeer daarom ook zo weinig mogelijk te tillen. Daarnaast komen je bekkengewrichten ook losser te zitten. Let daarom zeker goed op je houding tijdens je zwangerschap.
Ondertussen ben je ook al gewoon dat je harde buiken kan krijgen. Deze week kunnen ze pijnlijk worden. Dat worden de voorweeën genoemd. Je kan er niet veel aan doen. Ze horen nu eenmaal bij de voorbereiding van je lichaam op de bevalling. Luister goed naar je lichaam en neem wat gas terug als je er echt last van hebt. Pas als deze voorweeën in frequentie toenemen en ook pijnlijker worden spreekt men van weeën.
Praktische tips week 38 van de zwangerschap
Ben je 38 weken zwanger dan heb je in principe nog maar twee weken zwangerschap te gaan. Hierbij geven we je graag nog wat tips mee om de laatste weken te overbruggen in aanloop naar de bevalling.
Maaltijden
Door je grote buik heeft je maag minder plaats. Om een opgeblazen gevoel te vermijden eet je best wat vaker, maar dan wel kleinere hoeveelheden.
Kraambezoek
Wat en hoe verwacht jij van het bezoek net na de bevalling? Praat er eens over met je partner. Het kan je bijvoorbeeld doen beslissen om de geboortekaartjes iets later te versturen. Ontvang je bijvoorbeeld toch liever geen bezoek thuis? Dan kan je kiezen voor een babyborrel.
Gezonde voeding voor en na de bevalling
Het is belangrijk dat je goed en gezond blijft eten, ook na de bevalling. Maar de eerste dagen staat je hoofd waarschijnlijk niet naar de kookpotten. Ook de papa zal wel andere dingen aan zijn hoofd hebben. Daarom kan het een goed idee zijn om al maaltijden voor te bereiden en in te vriezen. Niets zo gemakkelijk om ze nadien gewoon op te warmen.