Je bent 25 weken zwanger! Je zit dus in je zesde maand van je zwangerschap. Je baby is nu 32,5 centimeter lang en weegt al 650 gram. Je zal geleidelijk aan je baby steeds meer en beter gaan voelen. Dat komt omdat de ruimte in de baarmoeder steeds kleiner wordt. Wat er met je lichaam en met je baby in deze week gebeurt, lees je hier.
Wat gebeurt er met de baby in week 25 van de zwangerschap
Vanaf dat je 25 weken zwanger bent, zal je iets vaker op controle gaan. De gyneacoloog zal vanaf nu elke drie weken nakijken of alles goed verloopt. De verloskundige kan je nu ook zeggen in welke houding de baby ligt. De huid van je baby wordt langzaam aan roze. Maar het blijft voorlopig nog wel doorzichtig. Dit komt omdat kleine bloedvaten, ook haarvaten genoemd, zich verder ontwikkelen en zich bijgevolg vullen met bloed. Daarnaast wordt je baby ook iets vetter. Hierdoor wordt zijn huid gladder. Het nieuwe leven in je buik begint vanaf nu ook meer op een echte baby te lijken.
Omdat het voelzintuig ondertussen ontwikkeld is, kan je baby bewust gaan voelen. Ook het ruiken begint al te komen. Daarnaast wordt de hartslag van je baby ook steeds duidelijker hoorbaar. Ongeveer 10 centimeter onder de navel is de beste plek om het hartje te horen. Maar geen nood als je het niet onmiddellijk hoort kloppen. Waarschijnlijk lukt het binnen een paar dagen wel. Zelf houdt je baby zich bezig met trappen, stampen, stoten en slapen. Er is nog ruimte genoeg om te bewegen. Hoewel de vrije plaats steeds kleiner wordt. Als je zachtjes op je buik drukt, kan je hem zelfs wakker maken. Ligt je baby nu nog niet in de juiste positie om te bevallen, is dat geen probleem. Er is nog tijd genoeg om te draaien tegen de bevalling.
Wat gebeurt er met jou in week 25 van de zwangerschap
Het laatste trimester is ingegaan. Vanaf 25 weken zwanger kunnen je hormonen je weer flink parten gaan spelen. Het kan zijn dat je prikkelbaarder bent of last hebt van nestdrang. Deze gevoelens zijn niet abnormaal en worden gelukkig afgewisseld met heel veel positieve gevoelens. Een baby krijgen is dan ook een grote stap en verandering. Door de groei van je baby wordt je buik ook steeds groter. Zit je toch ergens mee, bespreek dit dan zeker met je arts. Want hoe beter jij je voelt, hoe beter je baby zich zal voelen. De gyneacoloog zal tijdens de controles je bloeddruk meten. Door de zwangerschap bestaat de kans dat je een hoge bloeddruk krijgt. Een hoge bloeddruk kan dan weer voor een zwangerschapsvergiftiging zorgen. Maar de dokter vertelt je hier alles over. Voldoende rust en water drinken zijn vanaf nu absoluut een must. Je kan ook al wat last krijgen van harde buiken, ook wel oefenweeën genoemd. De spieren van je baarmoeder trekken dan samen om al te oefenen voor de bevalling. Let vanaf nu zeker ook goed op je houding om rugpijnen te voorkomen.
Praktische tips week 25 van de zwangerschap
Bij een bevalling komt heel wat kijken. Om rustig aan naar de geboorte van je baby toe te leven geven wij je alvast een paar tips mee.
Een naam kiezen
Een van de eerste en belangrijks keuzes die je moet maken is het vastleggen van een naam. Als je het geslacht al weet, kan dat helpen bij de beslissing van de naam. Heb je inspiratie nodig? Op internet zijn er voldoende lijsten met populaire babynamen.
Waar wil je bevallen
Er zijn verschillende mogelijkheden om te bevallen. Dat kan thuis of in het ziekenhuis, dat kan onder water of in de verlofkamer. Spreek er alvast eens over met je partner.
Borstvoeding of flesvoeding?
Ben je 25 weken zwanger, dan is de moment om aan je babyuitzet te gaan denken. En dan kan het ook nuttig zijn om te weten of je borstvoeding of toch liever flesvoeding zal geven.