Na 23 weken zwangerschap heeft je baby alle vitale lichaamsdelen, is je kindje ongeveer 30 centimeter lang en weegt ongeveer 500 gram. Je kindje lijkt dus af maar waarom duurt het dan nog bijna 20 weken voordat hij klaar is om geboren te worden? Dat is simpel, alle energie gaat naar het verder ontwikkelen van alle onderdelen van het lichaam.
Wat gebeurt er met de baby in week 23 van de zwangerschap
Met een gewicht van 500 gram en een lengte van 30 centimeter, was je kindje tot nu toe nog een redelijk ielig wezentje. Gelukkig komt daar vanaf nu verandering in, je baby gaat namelijk meer keratine aanmaken waardoor de huid dikker wordt. Er begint dus een laagje babyvet te ontstaan! De komende 4 weken verdubbeld hij dan ook in gewicht.
Je kleine krachtpatser begint nu ook met zijn handjes om zich heen te grijpen. Echt gecontroleerd gaat het nog niet, soms pakt je baby dus ook de navelstreng vast en knijpt daar even in. Echt hard knijpt hij nog niet, je hoeft dus niet bang te zijn dat hij de navelstreng dichtknijpt.
Het gehoor is inmiddels ook goed ontwikkelt. Jouw kleintje heeft dus redelijk goed in de gaten wat er zich allemaal buiten jouw buik afspeelt. Als je vaak naar dezelfde muziek luistert, is het goed mogelijk dat jouw kindje dit na de bevalling herkent. Dit kan helpen om hem rustig te krijgen, kies dus zorgvuldig.
Wat gebeurt er met jou in week 23 van de zwangerschap
Misschien heb je er al last van gehad, natte vlekken op je shirt die veroorzaakt worden door lekkende borsten. De zwangerschapshormonen kunnen namelijk vanaf week 23 weer voor nieuwe zwangerschapskwaaltje zorgen. Nouja, kwaaltjes…. je borsten beginnen zich voor te bereiden op het geven van borstvoeding. De vloeistof die uit je tepel kan vloeien heet colostrum, dat is de eerste melk die je baby na de geboorte binnenkrijgt. Het lekken van deze voormelk zegt nog helemaal niks over het slagen van borstvoeding, de melkproductie komt namelijk pas echt op gang na de bevalling.
Daarnaast kun je last gaan krijgen van vlekken in je gezicht, dit wordt Melasma of een zwangerschapsmasker genoemd. Deze pigmentvlekken komen vooral voor rond je neus, ogen, wangen en voorhoofd. Fel zonlicht vergroot de kans op deze vlekken, probeer dus de zon te vermeiden als het mooi weer is.
Praktische tips week 23 van de zwangerschap
23 weken zwanger, wat gaat de tijd toch snel. Voordat je het weet houd jij je kleine wondertje in je armen. Voordat het zover is, moet er echter nog een hoop geregeld worden.
Maak een financieel overzicht
Er is natuurlijk niks mooier dan jouw eigen kindje op de wereld te zetten. Houd er wel rekening mee dat het verzorgen van een pasgeboren baby niet alleen heel veel tijd kost, maar ook heel veel geld. Gemiddeld kost een pasgeboren baby in Nederland iedere maand ongeveer € 200,-. Maar dan komen er ook nog kosten bij voor de kinderwagen, de kinderstoel en de inrichting van de kinderkamer. Maak dus een overzicht van al jullie inkomsten en uitgaven zodat je vast kunt beginnen met sparen en de eerste babyspullen in huis kunt halen. Op onze handige baby uitzetlijst vind je alleen de dingen die je straks echt nodig hebt.
Naam bedenken
Waarschijnlijk weet je al of je een jongetje of meisje krijgt, begin dus vast met het bedenken van een naam. Ook als je het geslacht nog niet weet of niet wilt weten, kun je hier natuurlijk maar beter alvast over nadenken.
Neem contact op met je verzekeraar
Vraag vast na bij je verzekeraar wat er allemaal wel en niet gedekt wordt, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Veel verzekeraars bieden een gratis kraampakket aan, vraag dit dus ook meteen aan!
Slaap je slecht?
Slecht slapen is een vaak voorkomend probleem bij zwangere vrouwen. Dit heeft vaak meerdere oorzaken die allemaal tot de zwangerschap te herleiden zijn. Als je niet gewend bent om op je zij te slapen, slaap je natuurlijk al wat lichter. En dan heb je daarnaast ook nog eens last van die onrustige benen en moet je 3 keer per nacht plassen. Logisch dus dat je overdag wat minder energie hebt.
Je kunt hier natuurlijk wel wat aan doen door bijvoorbeeld minder te drinken vlak voordat je naar bed gaat, je voeten omhoog leggen, onder een goed ventilerend dekbed te liggen of als je niet gewend bent om op je zij te slapen, een speciaal zwangerschapskussen aan te schaffen.