Eenmaal zwanger gaat er een wereld voor je open, maar naarmate de zwangerschap vordert kan je ook te maken krijgen met gesloten wegen. En dan bedoelen we niet die van het wegennetwerk in Nederland. Obstipatie tijdens de zwangerschap is een welbekende kwaal. Wat is het precies en wat doe je ertegen? Je leest het hier.

Wat is obstipatie?

Obstipatie is een ander woord voor verstopping en wordt ook wel constipatie genoemd. Veel mensen hebben ermee te maken. Vooral zwangere vrouwen, kinderen en ouderen. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen vaker last hebben van obstipatie dan mannen.

Wanneer je moeite hebt regelmatig en gemakkelijk te ontlasten en minder dan 3 keer per week kan poepen, spreek je van obstipatie. Je hebt dan te maken met droge en harde ontlasting en het kost extra veel moeite om deze eruit te persen. Doordat je darmkanaal verstopt is gaat dit vaak gepaard met buikklachten zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn of pijnscheuten.

Een verstopping heeft verschillende oorzaken. Soms zijn de oorzaken levensstijlgebonden zoals voeding of een gebrek aan lichaamsbeweging. Andere oorzaken zijn medisch verklaarbaar zoals het hebben van een stofwisselingsziekte, een neurologische aandoening of wegens de zwangerschap. Een interessant wist-je-datje: maar liefst 85% van zwangere vrouwen heeft last van obstipatie en ook na de bevalling kan je klachten ervaren.

Obstipatie tijdens de zwangerschap

Dat obstipatie tijdens de zwangerschap een veelvoorkomend verschijnsel is, is te danken aan de werking van hormonen. Met name het hormoon Progesteron, het vrouwelijke geslachtshormoon of zwangerschapshormoon dat samen met oestrogeen de menstruatiecyclus reguleert, zorgt voor een vertraagde werking van het maag-darmstelsel. Doordat je darmen tijdens de zwangerschap minder snel werken dan normaal heb je minder ontlasting. Omdat de ontlasting langer in de darmen blijft zitten onttrekt het meer vocht dan gebruikelijk. Dat is ook de reden waardoor ontlasting droog en hard wordt.

Naast Progesteron zorgt ook de groei van je baarmoeder voor enige onrust. Hoe meer ruimte de baarmoeder inneemt, hoe minder ruimte er overblijft voor de organen en daarbij de darmen. Tijdens de groei van je baarmoeder verplaatsen je organen en worden je darmen verdrukt. Niets om je over druk te maken, maar het kan wel een vervelend gevoel geven. Hierdoor vertraagd de werking van de darmen en werken ze tijdens de zwangerschap niet helemaal optimaal.

Alsof dat niet genoeg is tijdens de zwangerschap kan je door obstipatie ook sneller last krijgen van aambeien. Die worden weer veroorzaakt door de harde ontlasting en de hoge druk bij het persen. Al met al geen leuke ervaring en manieren om dit te voorkomen of activiteiten om de pijn enigszins te verzachten zijn voor velen erg welkom.

Tips voor obstipatie tijdens zwangerschap

We begrijpen dat obstipatie geen pretje is. Gelukkig zijn er in de loop der tijd veel hulpmiddelen en tips in het leven geroepen om verstopping tijdens de zwangerschap tegen te gaan of te versoepelen. Je kan kiezen voor diverse laxeermiddelen of andere middelen voor je stoelgang, maar er zijn ook genoeg natuurlijke manieren om je stoelgang wat draaglijker te maken.

Weet wat je eet

Tijdens de zwangerschap, maar ook daarbuiten, is het verstandig om te letten op wat je zoal op een dag eet. Om het gevoel van verstopping te verminderen helpt het om vezelrijke voeding te eten. Denk hierbij aan rauwkost, fruit, volkoren producten of zemelen. Het eten van een banaan of lijnzaad doet bijvoorbeeld al wonderen. Deze producten kan je bij voorkeur verwerken in yoghurt, pap, vla of soep en kun je ook gebruiken als vervanging voor paneermeel.

Naast weten wát je eet, is het bovendien waardevol te letten op hóe je eet. Door te snel eten naar binnen te werken of te weinig te kauwen blokkeer je alleen maar meer de weg naar beneden. Neem daarom de tijd voor je maaltijd.

Maar ook: think about what you drink

Naast voldoende goede voeding is het eveneens belangrijk genoeg te drinken. Denk eraan om per dag ongeveer 2 liter water te drinken en laat de cafeïnehoudende drankjes zoals koffie of frisdrank en vruchtensappen liever staan. Deze onttrekken snel vocht uit je lichaam en bevatten veel onnodige suikers. Een handige tip is om in de ochtend na het opstaan eerst een glas water te drinken voordat je gaat ontbijten. Dit zorgt ervoor dat je maag-darmstelsel op gang komt en beter het eten kan verwerken wat je op die dag inneemt.

Voldoende lichaamsbeweging

Naast goed eten en drinken helpt lichaamsbeweging tegen obstipatie. Hoe meer je beweegt, hoe meer je darmen bewegen en de ontlasting in de juiste richting verplaatst. Het wordt aangeraden minimaal 30 minuten per dag te bewegen om de stoelgang te verbeteren. Wandelen, fietsen, zwemmen, dansen of die wekelijkse yogales, het helpt allemaal om je darmen actief te houden. Daarnaast krijg je er vaak meer positieve energie voor terug.

Let op je poephouding

Een juiste poephouding resulteert namelijk in een goede huishouding. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van je houding als je op de wc zit. En ja, ga daadwerkelijk op de wc zitten en blijf er niet boven hangen. Als je zit stimuleer je de ontlasting terwijl je door boven een wc te hangen alsnog spieren aanspant die het proces blokkeren. Leun daarbij niet naar voren, maar leun achterover zodat je recht op de wc zit. Neem daarnaast ook de tijd voor je toiletbezoek, want dan lukt het waarschijnlijk beter om te ontspannen en verloopt het hele proces een stuk soepeler!