Als je ongesteld bent, stoot je lichaam het baarmoederslijmvlies af. Ditzelfde baarmoederslijmvlies maakt het voor een bevruchte eicel mogelijk om zich in de baarmoederwand te nestelen. Ongesteld zijn en tegelijkertijd zwanger zijn, gaan dus niet samen. Toch kan je tijdens je zwangerschap last hebben van bloedverlies dat erg kan lijken op het bloedverlies tijdens een menstruatie. Dit is niet direct iets om je grote zorgen over te maken. Lees hier hoe het precies zit.

Kan je ongesteld en toch zwanger zijn?

Het is onmogelijk voor een vrouw om zwanger te zijn en toch ongesteld te worden. De reden hiervan is dat een menstruatie per definitie het afstoten van het baarmoederslijmvlies is aan het einde van een menstruatiecyclus waarin je eicel niet door een spermacel bevrucht is.

Zodra een eicel bevrucht is, stijgen je oestrogeen- en progesteronspiegel. Dit zijn de welbekende zwangerschapshormonen. Deze zorgen ervoor dat je baarmoederslijmvlies niet wordt afgestoten, zodat de bevruchte eicel zich in je baarmoederwand kan nestelen.

Hoe werkt een menstruatiecyclus ook alweer?

Je menstruatiecyclus wordt geregeld door hormonen. Iedere cyclus zorgen de stijgende oestrogeen- en progesteronspiegel ervoor dat je een rijpe eicel aflevert (de eisprong of ovulatie) en dat je baarmoeder zich gaat voorbereiden op de komst van een bevruchte eicel. Hierbij wordt het baarmoederslijmvlies van je baarmoederwand dikker zodat een bevruchte eicel zich hierin kan nestelen.

Als de rijpe eicel vervolgens niet bevrucht wordt, dalen de oestrogeen- en progesteronspiegel weer. Hierdoor worden het overtollige baarmoederslijmvlies en de onbevruchte eicel samen door je lichaam afgestoten. Dit is wat we je menstruatie noemen.

Oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschap

Een zwangere vrouw kan dus niet ongesteld zijn. Toch kan ze vooral aan het begin van de zwangerschap last hebben van (licht) bloedverlies.

Hoewel bloedverlies meestal onschuldig is, kan het ook ernstige oorzaken hebben. Het is dus goed om te weten wat de achterliggende oorzaken kunnen zijn. Neem in ieder geval altijd contact op met je verloskundige of huisarts.

Innestelingsbloeding

Zo’n 20% tot 30% van de zwangere vrouwen krijgt tijdens het begin van hun zwangerschap last van een innestelingsbloeding. Veel vrouwen verwarren dit ten onrechte met ongesteldheid. Dit gebeurt meestal in de eerste paar weken van de zwangerschap, voordat je een zwangerschapstest hebt gedaan. Het is dus helemaal niet zo gek dat een innestelingsbloeding voor ongesteldheid wordt aangezien.

Een innestelingsbloeding ontstaat op het moment dat de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand probeert te nestelen en een bloedvaatje raakt.

Een innestelingsbloeding vindt in de eerste paar weken van je zwangerschap plaats en is meestal korter van duur en minder heftig dan je menstruatie. Als je later in het eerste trimester bloed verliest, heeft dit een andere oorzaak.

Gesprongen bloedvaten in baarmoeder

Tijdens je zwangerschap zijn je baarmoeder en baarmoedermond extra doorbloed. Bovendien liggen de bloedvaten dichter aan het oppervlak. Door hard te niezen, een hoestbui of door hard te persen op de WC, bestaat de kans dat er een bloedvaatje springt. Ook tijdens de seks kan een bloedvaatje springen met een lichte bloeding tot gevolg.

Blaasontsteking, vaginale infectie of een SOA

Ook blaasontstekingen, vaginale infecties of SOA’s kunnen licht bloedverlies tijdens de zwangerschap veroorzaken. Deze kunnen in ernstige gevallen ook problemen opleveren voor de zwangerschap. Neem daarom altijd contact op met je huisarts als je het vermoeden hebt dat dit bij jou een rol speelt.

Poliep in de baarmoedermond of -hals

Een andere veel voorkomende oorzaak van bloedverlies is een poliep in de baarmoedermond of -hals. De kans hierop is groter tijdens de zwangerschap door de hogere oestrogeenspiegel. Door aanraking, bijvoorbeeld door seks of een gynaecologisch onderzoek, kan deze gaan bloeden.

Pseudo-menstruatie

Een pseudo-menstruatie kan erg lijken op een gewone menstruatie. Veel zwangere vrouwen denken hierdoor dat ze ongesteld zijn maar zijn dat niet. Meestal gebeurt dit tijdens de eerste twee tot drie maanden van de zwangerschap. Hierdoor hebben sommige vrouwen ook helemaal niet in de gaten dat ze zwanger zijn.

De oorzaak is een te lage hCG-hormoonspiegel. Dit hormoon moet ervoor zorgen dat de menstruatie wordt stilgelegd. Bij een tekort, vindt er geen eisprong of ovulatie plaats, maar krijg je wel iedere maand een bloeding. Net alsof je dus echt ongesteld bent tijdens je zwangerschap. Deze schijnmenstruatie kan geen kwaad maar het is wel verstandig om dit aan je verloskundige of huisarts te laten weten.

Ernstige complicatie of miskraam

Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan ook duiden op een ernstigere complicatie of zelfs een miskraam. Zo kan het zijn dat je kindje buiten de baarmoeder groeit (een buitenbaarmoederlijke zwangerschap), er een afwijking is aan de placenta of een mola-zwangerschap waarbij de bevruchte eicel niet tot een embryo uitgroeit. Vaak gaan deze complicaties gepaard met andere klachten.