Het strippen van de baarmoeder is een van de manieren om een bevalling op gang te helpen. Wat is strippen precies en waarom en wanneer zal de verloskundige dit overwegen en wat kan je verwachten nadat je gestript bent? Je leest er alles over in dit artikel.
Wat is strippen?
Strippen is een manier om de bevalling op gang te brengen als de bevalling lang op zich laat wachten. Je kindje zwemt, 9 maanden lang rond in je buik, in de vruchtzak om precies te zijn. De vruchtzak ligt niet los in je buik, de vliezen zitten namelijk vast aan de wanden van je baarmoeder. Als de verloskundige besluit te strippen, brengt zij haar vingers in de baarmoedermond naar binnen. Om dit mogelijk te maken, moet je al wel enige ontsluiting hebben. Na het inbrengen van de vingers, zal de verloskundige met haar vingers voorzichtig ronddraaiende bewegingen maken rond het hoofdje (ja echt!) van je kindje. Hierdoor worden de vliezen rond de baarmoedermond gescheiden van de baarmoederwand.
Als dit lukt, maakt je lichaam het hormoon, prostaglandine aan. Dit stofje zorgt ervoor dat de baarmoedermond, weker en zachter wordt. Je baarmoedermond wordt hierdoor ‘rijp’ voor de bevalling, zodat je kindje door het geboortekanaal kan passeren.
Waarom strippen?
Hoe heerlijk het ook was, en misschien nog steeds is om je kindje zo dicht bij je te hebben, er komt een moment dat het voor je kindje tijd is om je buik te verlaten. Het kan zijn dat jij dat gevoel al een tijdje hebt maar dat je kindje er toch nog net even anders over denkt.
Nadert het einde van je zwangerschap, maar is er nog geen enkel voorteken dat de bevalling eraan zit te komen? Dan kan de verloskundige besluiten om je te strippen om zo de bevalling op gang te helpen.
Een zwangerschap van 42 (of meer) weken kan risico’s vormen voor zowel jouw gezondheid, als die van de baby. Een vaak voorkomende complicatie bij zwangerschappen die te lang duren, is dat de placenta ‘oud’ wordt. Hierdoor bestaat de kans dat je kindje niet voldoende voedingsstoffen meer binnenkrijgt.
Wanneer strippen?
Er wordt vaak pas tot strippen overgegaan als er echt niets lijkt te gebeuren. Als er geen medische reden is om de bevalling op te wekken, dan zal de verloskundige dit vaak ook niet voor de 41e week doen. Strippen werkt bovendien ook alleen als er al enige ontsluiting is.
Als er een medische reden is waarom het voor jou of je kindje beter zou zijn om voor de 41e week de bevalling op gang te brengen, zal je verloskundige dit uitgebreid met je bespreken.
Wat gebeurt er na het strippen?
Je moet niet verwachten dat de bevalling meteen na het strippen begint, meestal gebeurt er direct na het strippen namelijk nog helemaal niks. Het kan nog een aantal dagen duren voordat de weeën op gang komen.
Je hebt helaas ook geen garantie dat door het strippen de bevalling daadwerkelijk opgewekt wordt. Als het strippen geen effect heeft, word overgegaan tot het inleiden van de bevalling. Toch is uit wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat strippen een effectieve methode is om de bevalling op te wekken.
Doet strippen pijn?
Iedere vrouw ervaart pijn anders en geen enkele vrouw zal beweren dat strippen aangenaam voelt. In welke mate het echt pijn doet is vooral afhankelijk van jouw eigen pijngrens. Sommige vrouwen ervaren het als oncomfortabel, waar andere vrouwen echt pijn kunnen voelen.
Ook de ‘rijpheid’ speelt hierin mee. Was je lichaam al een beetje op weg, dan kan het strippen vlot en pijnloos verlopen. Was je lichaam nog niet zover, dan wordt strippen over het algemeen als pijnlijker ervaren.
Zijn er alternatieven voor strippen?
Kun je zelf niet meer wachten? Er zijn een aantal ‘trucs’ die voor sommige vrouwen kunnen werken om de bevalling op gang te helpen. Welke van deze alternatieve methodes het beste bij jou past, kun je het beste even opzoeken op internet. De ene vrouw zweert bij pittig eten, waar de andere bijvoorbeeld de hele dag trappenloopt.