Ben je voor de eerste keer zwanger en loop je tegen het einde van de zwangerschap? Dan heb je je waarschijnlijk al wel eens afgevraagd hoe weeën voelen en hoeveel pijn je kan ervaren tijdens de bevalling. Je leest het in deze post.
Wat zijn weeën?
Tijdens de bevalling trekt je baarmoederspier zich samen of spant zich aan. Hierdoor wordt je kindje steeds iets verder naar buiten gedrukt. Dit gebeurt in golven en noemen we weeën. Hierdoor komt er steeds meer druk op de baarmoedermond te staan waardoor deze zich verder opent, dit noemen we ontsluiting. Er wordt zo dus genoeg ruimte gemaakt om je kindje ‘makkelijker’ te laten passeren.
Hoe voelen een weeën?
Sommigen vrouwen zeggen dat de weeën in het begin een beetje aanvoelen als menstruatiekrampen of buikpijn, maar die steeds heviger wordt. Dit in combinatie met een toenemende druk op het bekken. De pijn verplaatst zich van de bovenkant van je buik naar de onderkant, zie het als het naar beneden en naar buiten duwen van je baby. Omdat elke vrouw een andere pijngrens heeft en elke zwangerschap uniek is, is hoe de weeën aanvoelen voor elke vrouw weer anders.
Je kunt weeën vergelijken met golven die aanspoelen op het strand. Je voelt een gold of wee van tevoren aan komen, beginnend als een lichte pijn. Op het moment dat de golf omslaat is de pijn het allerergst waarna de pijn weer langzaam wegebt.
Hoeveel pijn doen weeën?
Hoe je weeën voelt en hoeveel pijn ze doen is van een aantal dingen afhankelijk.
- Jouw pijngrens. Hoeveel pijn weeën doen is natuurlijk super subjectief. Wat de ene vrouw ervaart als een lichte kramp in de buik, kan een andere vrouw het laten uitgillen.
- De fase van de bevalling. Er zijn verschillende soorten weeën die je in de verschillende stadia van een bevalling kan ervaren. Zo voelen oefenweeën en voorweeën die je al ver voor de bevalling kunt hebben, heel anders aan dan persweeën tijdens de bevalling. Over het algemeen kun je stellen dat weeën ligt beginnen en steeds heftiger worden naarmate je meer ontsluiting krijgt.
- Locatie van de wee. Je kunt weeën op verschillende plekken in je lichaam voelen. De meeste vrouwen voelen weeën vooral in hun onderbuik. Je kunt echter ook last krijgen van rugweeën of beenweeën. Rug- en beenweeën zijn over het algemeen iets lastiger op te vangen dan weeën in je onderbuik.
- Natuurlijk of kunstmatig opgewekte weeën. Over het algemeen zijn kunstmatig opgewekte weeën pijnlijker, heviger en langer dan natuurlijke weeën. Gelukkig wordt bij een ingeleide bevalling de medicatie wat verhoogd zodat je minder pijn voelt. De bevalling zelf duurt bij een ingeleide bevalling niet langer dan bij een natuurlijke bevalling.
- Pijnstilling. Bij de meeste bevallingen kiezen de vrouwen voor pijnstillers. Hierdoor wordt de ergste pijn van de weeën weggehaald.
Waar voel je weeën?
We kunnen dan met een gerust hart stellen dat je ze niet in je tenen zult voelen, maar waar dan wel? Je buik zou de veiligste gok zijn, maar rugweeën komen bijna net zo vaak voor. Met een klein beetje (of veel) pech, kan de pijn doorstralen tot in je benen, zogenaamde beenweeën. Het lastige hieraan is, dat je deze niet echt, of veel lastiger kunt opvangen. Bij rug en buik weeën kun je van houding veranderen en proberen de weeën weg te puffen.
Doordat er verschillende soorten weeën zijn, kun je deze ook allemaal op verschillende plekken voelen. Denk bijvoorbeeld aan indalingsweeën, die een scherpe pijn in de vagina kunnen geven. Maar ook een aanhoudende, zeurende pijn, onder in je rug is een veel voorkomende pijn bij weeën.
Toch blijft veruit de meest voorkomende pijn bij weeën, een gevoel van hele heftige pijn in de onderbuik. Weeën voel je ongeveer op dezelfde plek in je lichaam als menstruatiepijn, daarom wordt het ook vaak met elkaar vergeleken.