Ovulatiepijn is een ongemakkelijk gevoel of pijn dat sommige vrouwen voelen onderin de buik als gevolg van de eisprong (ovulatie). Handig, want zo weet je dus precies wanneer je het meest vruchtbaar bent maar het kan dus ook pijnlijk zijn. In dit artikel bespreken we de oorzaken van ovulatiepijn, hoe deze te herkennen en hoe je hier het best mee om kunt gaan.

Wat is ovulatiepijn?

Ovulatiepijn, of middenpijn, is een onaangenaam gevoel of pijn die door ongeveer 1 op de 5 vrouwen wordt ervaren. De pijn treedt meestal op aan de onderkant van de buik en wordt veroorzaakt door de ovulatie. Ovulatiepijn wordt ook wel middenpijn genoemd omdat bij een menstruatiecyclus van 28 dagen, de pijn precies tussen de 2 menstruaties voelbaar is.

Wat is de oorzaak van ovulatiepijn?

Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van ovulatiepijn. Artsen hebben 2 mogelijke theorieën over de oorzaak.

Volgens de eerste theorie wordt ovulatiepijn veroorzaakt doordat het zakje of blaasje waarin de eicel zit, follikel genaamd, voor de eisprong ongeveer 2 centimeter groeit voordat de eicel eruit komt. Doordat het follikel groeit, kan het druk of spanning op je eierstok geven, wat mogelijk de ovulatiepijn veroorzaakt.

Een andere mogelijke oorzaak is dat bij de eisprong, er wat vocht uit de follikel of bloed uit een gesprongen bloedvaatje vrijkomt. Dat is helemaal niet erg maar het vocht en bloed kunnen mogelijk wel de zenuwen en het buikvlies in de buurt van je eierstok prikkelen wat de ovulatiepijn mogelijk veroorzaakt.

Hoe voelt ovulatiepijn?

Ovulatiepijn kan van vrouw tot vrouw verschillen: sommigen ervaren milde ovulatiepijn, terwijl anderen hevigere ovulatiepijn kunnen hebben. Over het algemeen voelt ovulatiepijn aan als een doffe pijn of plotselinge kramp rondom één van de eileiders. Je voelt ovulatiepijn dus maar aan een kant van je onderbuik. Bij de ene vrouw kan dit gevoel slechts een paar minuten duren terwijl er ook vrouwen zijn waarbij de pijn een paar dagen aanhoudt.

Ovulatiepijn en je vruchtbare dagen bepalen

Ovulatiepijn kan erg vervelend zijn maar je kan het ook in je voordeel gebruiken. Het kan je namelijk helpen om vruchtbare dagen te bepalen. Als je namelijk iedere menstruatiecyclus op hetzelfde moment ovulatiepijn hebt, is de kans heel groot dat op dat moment eisprong plaatsvindt. Je bent de dagen voor je eisprong en de uren hierna het meest vruchtbaar. Je kunt hiervoor het best iedere maand noteren wanneer de ovulatiepijn begint en weer stopt. Zo kun je het patroon herkennen en gebruiken in je voordeel.

Wanneer ga je naar je huisarts?

Het is raadzaam je huisarts te raadplegen als:

  • Er meer dan 6 weken tussen 2 menstruaties zit
  • Je tegelijkertijd misselijk bent of moet overgeven
  • De ovulatiepijn langer duurt dan 3 dagen
  • Je last hebt van ongebruikelijke of stinkende afscheiding

Het kan een indicatie zijn van iets anders, zoals eierstokcysten, endometriose een SOA of andere gynaecologische problemen. Aanhoudende ovulatiepijn kan ook veroorzaakt worden door ovulatiestoornissen of ovulatoire disfunctie.

Tips om ovulatiepijn te verlichten

Ovulatiepijn kan heel vervelend zijn, maar gelukkig zijn er een paar manieren om je ovulatiepijn te verlichten:

  • Rust en probeer te ontspannen – voldoende rust nemen is essentieel om het ovulatieproces van je lichaam soepel te laten verlopen en de ovulatiepijn te verminderen. Probeer wat tijd voor ontspanning te nemen, hetzij door een een dutje of gewoon een tijdje liggen.
  • Warmtetherapie – het gebruik van een kruik of warmtekussen op de plek waar de ovulatiepijn wordt gevoeld, kan de pijn aanzienlijk verminderen. Ook een warm bad of warme douche kan helpen de pijn te verlichten.
  • Lichaamsbeweging – lichte lichaamsbeweging zoals wandelen, zwemmen en yoga kan je niet alleen helpen ontspannen, maar ook helpen meer endorfine aan te maken, wat verlichting kan geven
  • Pijnstillers als dat nodig is – Als je heel veel pijn hebt, kun je pijnstillers slikken tegen ovulatiepijn. Als je een kinderwens hebt, kan je dit echter beter niet doen. Pijnstillers als aspirine of NSAID's (bijvoorbeeld ibuprofen) kunnen schadelijk zijn voor een ongeboren kindje.