Wil je graag zwanger worden, dan is het belangrijk te weten wanneer je ovulatie of eisprong plaatsvindt. Enkel de dagen voor en tijdens de eisprong zijn immers vruchtbare dagen. Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen om te weten wanneer vruchtbaar bent en het meeste kans hebt om zwanger te worden. Als je daar rekening mee houdt en op deze dagen vrijt, dan vergroot je dus de kans op een succesvolle bevruchting. Ook als je een onregelmatige cyclus hebt, kun je de vruchtbare dagen bepalen. In dit artikel zetten we een aantal methodes op een rij en geven we je tips, of bereken direct je ovulatie met onze handige tool:
Berekenen direct je eisprong
Wanneer was de eerste dag van je laatste menstruatie?
Wanneer is je vruchtbare periode
Tijdens elke cyclus komt er een eicel tot rijping in de eierstok. Als deze eicel volgroeid is, laat de eierstok haar als het ware los. De ovulatie is dus het moment waarop de eicel uit een van de eierstokken van de vrouw vrijkomt. Dit gebeurt één keer per menstruatiecyclus. Hierna daalt de eicel naar de baarmoeder af via de eileider. Op dat moment kun je bevrucht worden en zwanger zijn. Als er geen bevruchting plaatsvindt, dan sterft deze eicel af en ga je menstrueren, waarna je lichaam zich klaarmaakt voor een nieuwe ovulatie en nieuwe vruchtbare dagen met kans op zwangerschap.
Tijdens elke menstruatiecyclus komt er dus een rijpe eicel vrij. Het is precies de eicel die tijdens het vrijen door de zaadcel van een man bevrucht wordt tijdens de vruchtbare dagen. Zodoende kun je enkel dan zwanger worden. Heb je een of twee dagen na de eisprong seks, dan is de kans zeer klein dat je zwanger wordt. Daarom is het heel belangrijk om het tijdstip te weten waarop de dit gebeurt. Gelukkig kun je dit moment vrij goed bepalen. Ook het feit dat de zaadcellen van de man drie tot vijf dagen vruchtbaar zijn, vergroot de kans op zwangerschap.
Ovulatie symptomen
Je lichaam verandert heel wat tijdens één menstruatiecyclus. Om de ovulatie mogelijk te maken, produceert je lichaam bijvoorbeeld verschillende hormonen. Een belangrijk hormoon voor de eisprong is bijvoorbeeld het luteïniserend hormoon. Dit hormoon zorgt voor de typische symptomen tijdens de vruchtbare dagen. De stand van je baarmoeder verandert en vergroot de kans op zwangerschap, het cervixslijm wordt vloeibaarder en onbewust kun je meer zin in seks krijgen. Ook symptomen van pijn of zelfs een lichte bloeding kunnen op dit moment gebeuren. Let dus goed op je lichaam en of je een van deze symptomen herkent. Daardoor kun je puur op je gevoel al een eerste inschatting maken van wanneer de ovulatie plaatsvindt.
Ovulatie berekenen
Maar je hoeft niet enkel en alleen op je gevoel af te gaan om te weten wat je vruchtbare dagen zijn. Er bestaan ook tools en methodes waarmee je heel precies kunt bepalen wanneer de eisprong plaatsvindt. Zo zijn er bepaalde testen die je zullen vertellen of het luteïniserend hormoon verhoogd is in je lichaam. Dit gebeurt op basis van een urinetest. Daaruit kan blijken dat de hoeveelheid van het luteïniserend hormoon verhoogd is. Dit wijst op een naderende eisprong. Anderzijds is een berekening ook zeer doeltreffend.
Zelf je ovulatie berekenen?
Om zwanger te worden, moet je vrijen op het moment dat je vruchtbaar bent. Hiervoor is het dus belangrijk om het tijdstip van de ovulatie zo goed mogelijk te kunnen voorspellen.
Zelf het moment van ovulatie ontdekken? Dat kan. Je noteert de eerste dag waarop je voor het laatst ongesteld bent geweest. Hierbij tel je vervolgens de lengte van je cyclus op. We gaan er nu even van uit dat dit een gemiddelde en regelmatige cyclus is. Deze cyclus heeft 28 dagen (hieronder beschrijven we mogelijkheden als dit niet zo is). Heb je deze datum genoteerd, dan tel je 14 dagen terug. In principe is dit de dag waarop de eisprong plaatsvindt.
Je kunt ook gebruik maken van tools zoals deze op onze website om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn.
Belangrijk hierbij is ook te weten dat het zaad van de man drie tot vijf dagen vruchtbaar blijft. Dit betekent dat je drie dagen voor en twee dagen na de verwachte ovulatie zwanger kunt worden.
Houd er steeds rekening mee dat dit geen exacte wetenschap is, en dat het niet abnormaal is dat het een tijdje kan duren vooraleer je effectief zwanger wordt. Ook de kwaliteit van het zaad van de man speelt bijvoorbeeld een rol.
Ovulatie berekenen bij een onregelmatige cyclus
De meest typische, gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, maar lang niet iedereen heeft een regelmatige cyclus. Ze kan dus ook gerust een stuk korter of langer zijn, met als gevolg dat de vruchtbare dagen niet zo makkelijk te bepalen zijn. Toch is de kans om zwanger te worden daarom niet kleiner.
Dit maakt natuurlijk de ovulatie berekenen minder gemakkelijk. Kun je bij een onregelmatige cyclus bijvoorbeeld zelf de berekening maken of een online calculator gebruiken? Een onregelmatige cyclus is er immers één die steeds verschilt in lengte. Dit maakt de ovulatie berekenen lastiger, zelfs al weet je dat het tijdstip 14 dagen voor het begin van de menstruatie is. Wie een heel onregelmatige cyclus heeft, kan gebruik maken van ovulatietesten die je online en in de apotheek kunt kopen. Deze zullen je ovulatie bepalen op basis van het luteïniserend hormoon. Ook kun je zo goed mogelijk de symptomen proberen te observeren, zoals we ze hierboven beschreven hebben: de verandering in het cervicale slijm bijvoorbeeld is een goede indicator.
Vruchtbare dagen berekenen
Er zijn meerdere factoren die de vruchtbare dagen bepalen. Zo is er het moment van de ovulatie, maar ook de vruchtbaarheid van de man is belangrijk. De natuurlijke bevruchting gebeurt wanneer de rijpe eicel die uit de eierstok is losgekomen en vervolgens bevrucht wordt door de zaadcel van de man.
Heb je een goede berekening van het moment van de ovulatie gemaakt, dan kun je ervan op aan dat de twee dagen voor de eisprong het beste moment is om zwanger te worden. Heb je drie tot vijf dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans ook reëel dat je zwanger wordt. De reden hiervoor is dat zaadcellen van de man drie tot vijf dagen vruchtbaar blijven en proberen de rijpe eicel te bevruchten.
Bij elke bevruchting komen een aantal factoren kijken. Het is belangrijk om de datum van de ovulatie goed te bepalen en zodoende de vruchtbare dagen te kennen, maar ook je gezondheid, je leeftijd en gewicht zijn factoren die hierbij meespelen. Ook de kwaliteit van de mannelijke eicel is belangrijk. De vruchtbaarheid is dus een combinatie van al deze factoren bij de vrouw en de man.