De slijmprop is een dik klompje baarmoederhalsslijm dat zich tijdens de zwangerschap vormt en de baarmoederhals afsluit. De baarmoederhals is de ingang van de vagina naar de baarmoeder. Het verliezen van de slijmprop kan een voorteken van de bevalling zijn. De bevalling kan echter ook nog dagen, of zelfs weken op zich laten wachten.

Lees verder om erachter te komen wat de slijmprop is, hoe hij eruitziet en wat je moet doen als je je slijmprop verliest.

Wat is de slijmprop?

De slijmprop is precies zoals het klinkt, een propje van taai slijm. De slijmprop sluit tijdens je zwangerschap de baarmoedermond af tegen bacteriën en ziekteverwekkers van buitenaf.Plek slijmprop

Na de innesteling van de bevruchte eicel zorgt het hormoon progesteron ervoor dat je baarmoederhals geleiachtige substantie afscheidt, zogenaamd cervixslijm. Uiteindelijk hoopt het cervixslijm zich op in de baarmoedermond, daar wordt het taaier en dikker en vormt zo de slijmprop. Gedurende je zwangerschap zorgt het progesteron ervoor dat er nieuw cervixslijm geproduceerd wordt zodat het slijm van de slijmprop wordt ‘ververst’.

Hoe ziet de slijmprop eruit?

De slijmprop kan helder, juist troebel, roze, een beetje bloederig of bruinachtig van kleur zijn. Je kan de slijmprop in zijn geheel als een dikke sliert van 2 tot 5 centimeter verliezen of in kleinere stukjes. Vaak zit er ook wat bloed bij de slijmprop, dit komt door gesprongen bloedvaatjes in de baarmoedermond en kan over het algemeen geen kwaad.SlijmpropSlijmprop met bloed

Wat is de functie van de slijmprop?

De slijmprop sluit de ingang van de baarmoederhals af. Zo voorkomt de slijmprop dat er ziekteverwekkers of andere schadelijke bacteriën bij je kindje kunnen komen.

Zonder de slijmprop zou het onwaarschijnlijk en in sommige gevallen zelfs onmogelijk zijn om een gezonde baby op de wereld te zetten.

De slijmprop verliezen

Voordat de bevalling begint, verandert de hormoonspiegel. Het oestrogeenniveau stijgt naarmate het einde van de zwangerschap nadert. Als gevolg hiervan en de druk van het hoofdje van je kindje wordt de baarmoedermond losser, ofwel de baarmoedermond begint te verweken. Hierna kan de slijmprop loskomen uit de baarmoedermond en kun je hem in zijn geheel tegenkomen in het toilet of in je ondergoed of onder de douche.

Het kan ook zijn dat je slijmprop er in kleine stukje uit komt, de kans bestaat dat je dan niet eens merkt dat je je slijmprop bent verloren.

Wanneer verlies je de slijmprop?

De meeste vrouwen verliezen hun slijmprop tussen week 37 en week 42 van de zwangerschap. Het kan zijn dat je jouw slijmprop al eerder verliest. Dat is niet direct reden voor paniek, je kindje wordt namelijk nog steeds beschermd door de vruchtvliezen. Het is wel verstandig om even contact op te nemen met je verloskundige. Het zou namelijk wel kunnen wijzen op vroege veranderingen in je hormoonspiegels waardoor de bevalling misschien wel eerder komt dan je had verwacht.

Hoe snel na het verliezen van de slijmprop begint de bevalling?

Het verliezen van de slijmprop betekent dat je lichaam zich aan het voorbereiden is op de bevalling. Het is dan ook zeker een voorteken dat de bevalling dichterbij komt. Wanneer de bevalling begint is echter niet te zeggen aan de hand van het verliezen van de slijmprop. Er zijn vrouwen waarbij de bevalling binnen 2 dagen na het verliezen van de slijmprop begint (sommige vrouwen verliezen hem zelfs pas tijdens de bevalling). Er zijn echter ook vrouwen die nog een paar weken moeten wachten nadat ze de slijmprop zijn verloren voordat de bevalling begint. Als je de slijmprop verliest in combinatie met andere voortekenen van de bevalling, bijvoorbeeld het breken van je vliezen, kan je er wel van uitgaan dat de bevalling op het punt staat te beginnen.

De slijmprop verloren

Als je merkt of het vermoeden hebt dat je je slijmprop bent verloren, vraag je je waarschijnlijk af wat je nu moet doen. Dat verschilt per situatie:

Minder dan 3 weken voor je uitgerekende datum

Als je meer dan 37 weken zwanger bent en geen symptomen hebt die je zorgen baren, dan

Is het verliezen van je slijmprop geen reden tot zorg. Het verliezen van je slijmprop hoeft ook niet een teken te zijn dat je op het punt staat te bevallen. Als je geen extra klachten hebt, hoef je dus ook geen contact op te nemen met je verloskundige. Pas als je weeën beginnen of je vliezen breken, neem je contact op met het ziekenhuis of je verloskundige. Na het verliezen van je slijmprop, wordt je kindje nog altijd beschermd door de vliezen. Je mag dan dus ook gewoon nog in bad of seks hebben. Als je vruchtwater verliest, is dat anders. Als je vruchtwater verliest, is dat het teken dat je vliezen gebroken zijn. Er is dan een verhoogde kans op een ontsteking of infectie.

Meer dan 3 weken voor je uitgerekende datum

Als je je slijmprop voor de 37e week van je zwangerschap verliest, hoef je je niet direct zorgen te maken. Het kan namelijk goed zijn dat je lichaam zich voor de 37e week al voorbereid op de bevalling. Door het verstrijken en verweken van de baarmoedermond kan de slijmprop (deels) loslaten. Zeker bij vrouwen die eerder zwanger zijn geweest komt het nog wel eens voor dat de slijmprop vroeger in de zwangerschap loskomt. Dit hoeft ook niet te betekenen dat de bevalling binnen een paar dagen begint.

Als je je slijmprop meer dan 3 weken voor je uitgerekende datum verliest, is het verstandig om wel even contact op te nemen met je verloskundige. Zij bepaalt of een extra controle nodig is of dat er andere acties genomen moeten worden.