Gefeliciteerd, het eerste trimester zit er nu toch echt op! Je gaat je waarschijnlijk een stuk beter voelen dan de voorgaande weken. De misselijkheid neemt af en je krijgt weer wat meer energie, probeer dus een beetje van je zwangerschap te genieten! Je kindje is op dit moment ongeveer 7 centimeter, net zo groot als een appel. De kans is dus groot dat je buik nu ook flink aan het groeien is.
Wat gebeurt er met de baby in week 13 van de zwangerschap
De belangrijkste organen van je kindje zijn gemaakt en beginnen te werken. Het maagje begint met het produceren van spijsverteringssappen en de darmpjes beginnen de samentrekkende bewegingen alvast te oefenen. De darmen zijn gevormd in een holte van de navelstreng maar verkassen in week 13 naar het buikje.
Je kindje neemt vanaf deze week kleine slokjes van het vruchtwater. De nieren beginnen te werken om het vruchtwater te filteren. Dat betekent dat je kindje plasjes begint te doen! De urine komt vervolgens weer in het vruchtwater terecht. Dat klinkt misschien een beetje vies maar het kan helemaal geen kwaad.
Wat gebeurt er met jou in week 13 van de zwangerschap
Dat de productie van het zwangerschapshormoon over zijn hoogtepunt is, wilt natuurlijk niet zeggen dat je helemaal geen last van lichamelijke ongemakkelijkheden meer hebt. Waarschijnlijk moet je nog steeds om de haverklap plassen. Toch zal de misselijkheid de komende periode minder zijn en heb je meer energie. Er is gelukkig nog meer goed nieuws! Nu je in het tweede trimester bent belandt, is de kans op een miskraam nog veel kleiner geworden!
Praktische tips week 13 van de zwangerschap
13 weken zwanger, dat klinkt nog niet zo gek lang. Maar dat betekent ook meteen dat je over ongeveer 24 weken een kindje op de wereld gaat zetten. Dan komt het ineens een stuk dichterbij! Zorg er dus voor dat je alles op tijd geregeld hebt zodat je rustig kunt toeleven naar de bevalling.
Vertellen dat je zwanger bent
Het is tijd om jullie grote geheim te verklappen! De meeste mensen vertellen in de 13e week van de zwangerschap aan de buitenwereld dat ze zwanger zijn. De kans is groot dat je het toch niet langer verborgen kunt houden, je buik groeit in hoog tempo door. De hoogste tijd om je zwangerschap met familie en vrienden te delen dus!
Wettelijk gezien moet je het je werkgever minimaal 3 weken voor je zwangerschapsverlof vertellen. Om geen problemen te krijgen is het verstandig om het toch iets eerder te vertellen. Je werkgever heeft dan genoeg tijd om alles te regelen..
Verzorging van huid en haar
Door de veranderingen in je hormoonhuishouding werken de talgklieren in je huid een stuk harder. Daardoor is je huid wat vetter dan normaal. Als je normaal gesproken last hebt van een drogere huid, is dat goed nieuws voor jou. Je huid voelt dan gladder aan en straalt meer. Als je normaal gesproken al een wat vettere huid hebt, kan je hierdoor juist last krijgen van puistjes. Door op je voeding te letten, kun je de effecten lichtelijk beperken. Als je erg veel pukkeltjes krijgt, kun je dus het best veel water drinken en groenten en fruit eten.
Je lichaam gaat tijdens de zwangerschap meer oestrogeen produceren. Dat zorgt er voor dat je haar veel minder uitvalt dan normaal, je haardos is dus veel voller dan normaal! De oestrogeenspiegel neemt echter weer af als je bent bevallen. Geniet dus van je volle bos haar zolang het duurt.
Zwangerschapskleding
Sommige vrouwen vinden dit een hele leuke fase van hun zwangerschap. Kleding begint namelijk steeds strakker te zitten. Dat betekent dat je mag gaan shoppen! Als je zwanger bent, stijgt je temperatuur iets, houd daar dus rekening mee bij het winkelen. Kies bijvoorbeeld voor ademende stoffen.