Je bent officieel zwanger maar ook weer niet. Hoe kan dat? Niemand weet namelijk 100% zeker wanneer je bevrucht raakt. Om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen berekenen wanneer de baby ongeveer wordt geboren, wordt niet het moment van bevruchting aangehouden maar de eerste dag van je laatste menstruatie.
Dit is de week waarin je waarschijnlijk de seks of vruchtbaarheidsbehandeling heb die leidt tot je bevruchting. Het duurt dus niet 40 maar 38 dagen om van bevruchte eicel tot een voldragen baby te groeien.
Wat gebeurt er met de baby in week 1 van de zwangerschap
Daar kunnen we best kort over zijn, niet zo heel erg veel. Je baby bestaat simpelweg nog niet. Dit is namelijk de 1e week na je menstruatie. Als je een gemiddelde en regelmatige menstruatiecyclus hebt van 28 dagen, is de eisprong aan het begin van de 2e week. Dat is het moment dat je het meest vruchtbaar bent.
De spermacellen en de eicel komen elkaar meestal tegen in de eileider. Je kunt bevrucht raken door spermacellen die al 5 dagen onderweg zijn naar de eicel. Het is dus lastig om aan te geven wanneer de vrijpartij precies was die jou uiteindelijk bevrucht heeft maar de kans is groot dat dit aan het einde van deze week of aan het begin van week 2 is geweest.
Wat gebeurt er met jou in week 1 van de zwangerschap
Ook in jouw lichaam gebeurt nog niet zoveel. Althans, niet meer dan normaal, je bent namelijk nog niet zwanger. Lichamelijk verandert er dus nog niets maar dit zal snel veranderen na de bevruchting.
Je lichaam bereidt zich net als iedere andere menstruatiecyclus voor op een zwangerschap. Dus de eicel rijpt verder om zich los te maken van de eierstok, de ovulatie en de baarmoederwand wordt dikker om zich voor te bereiden op een eventuele innesteling.
Praktische tips week 1 van de zwangerschap
Er zijn wel al een paar dingen die je kunt doen om de kans op een bevruchting te vergroten.
Slik foliumzuur
Het is aan te raden om dagelijks 0,4 tot 0,5 milligram foliumzuur te slikken. Foliumzuur is erg belangrijk in het eerste stadium van de ontwikkeling van een ongeboren kindje. Uit onderzoek is gebleken dat het slikken van foliumzuur aan het begin van je zwangerschap de kans op ernstige aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel zoals een open ruggetje of een hazenlip verkleint. Daarnaast kan een miskraam voorkomen worden door het slikken van foliumzuur.
Je weet natuurlijk niet precies wanneer de bevruchting plaatsvindt, het is daarom aan te raden om ongeveer 4 weken voor de mogelijke bevruchting te beginnen met het slikken van foliumzuur. De tabletten zijn gewoon verkrijgbaar bij je apotheek of drogist. Als je 10 weken zwanger bent, kun je stoppen met het slikken van de tabletten.
Gezond leven
Het klinkt misschien cliché maar gezond leven is erg belangrijk, zeker als jullie proberen zwanger te worden. Dat geldt niet alleen voor de vrouw, ook de man moet hier zijn steentje aan bijdragen. Zo gaat de kwaliteit van zaadcellen achteruit als de man rookt. Stoppen met roken is dus voor jullie beiden erg belangrijk.
Pas daarnaast ook op met het slikken van vitaminepillen, teveel aan vitamine A is bijvoorbeeld schadelijk voor de baby. Vitamine A zit bijvoorbeeld ook in smeer- en leverworst en in paté.
Geen alcohol
Deze ken je waarschijnlijk wel maar het is heel erg belangrijk om tijdens je zwangerschap te drinken. En dan bedoelen we ook echt geen alcohol.