De innesteling is het moment dat de bevruchte eicel zich innestelt in het slijmvlies van de baarmoeder. Naast de bevruchting van de eicel, is de innesteling van dezelfde bevruchte eicel een even belangrijk moment. Pas als deze twee momenten succesvol zijn verlopen, ben je namelijk écht zwanger! De bevruchte eicel kan zich een aantal dagen later gaan innestelen, maar hoe verloopt dat precies? Als de bevruchte eicel richting je baarmoeder zwemt, merk je daar niks van. Maar hoe zit dat eigenlijk met de innesteling van de bevruchte eicel? En wat gebeurt er als het innestelen niet lukt? Om te zorgen dat je weet wat er tijdens dit belangrijke moment in je lichaam gebeurt, hebben we alles over de innesteling op een rijtje gezet.
Wat gebeurt er tijdens de innesteling?
Het woord geeft het al aan: de eicel ‘nestelt’ zich in. In dit geval nestelt de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand, in het slijmvlies van de baarmoeder. Wanneer de bevruchte eicel eenmaal een plekje heeft weten te bemachtigen in de baarmoeder, dan spreken we van de innesteling van de bevruchte eicel. De eicel heeft zich een weg gebaand door de baarmoederwand en groeit vanaf dat moment verder vanuit de baarmoeder.
Het slijmvlies van de baarmoeder bestaat uit een basale laag (deze laag is altijd aanwezig) en een functionele laag (een laag die elke maand opnieuw wordt ontwikkeld en tijdens de menstruatie wordt afgebroken). De innesteling van de bevruchte eicel gebeurt in de functionele laag. In deze laag zitten allerlei slijmklieren en bloedvaten, wat de perfecte omgeving is voor de embryo om te groeien. Eenmaal als de eicel in het slijmvlies zit van de functionele laag, zakt de eicel steeds verder weg in het slijmvlies. De bevruchte eicel is omringd door zogeheten hechtvlokken (uitstulpingen). Deze uitstulpingen groeien naar binnen in het slijmvlies. De hechtvlokken zijn een belangrijk deel van de eicel, omdat de eicel deze vlokken gebruikt om via de bloedvaten van het slijmvlies voedingsstoffen op te nemen. Zodra de eicel is ingenesteld, wordt de placenta gevormd. De placenta bestaat deels uit de hechtvlokken en het weefsel van het baarmoederslijmvlies.
Zodra de innesteling succesvol is voltooid, gaat het embryo het zwangerschapshormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) aanmaken. Zodra dit hormoon wordt aangemaakt, is dat direct het teken dat je zwanger bent. Een zwangerschapstest detecteert de aanwezigheid van dit hormoon in je bloed of urine.
Wanneer is de innesteling?
Om te weten wanneer de innesteling van de eicel plaatsvindt, houd je je menstruatiecyclus bij. Als je cyclus regelmatig is vindt de eisprong rond de helft van de cyclus plaats (ongeveer twee weken na de eerste dag van je laatste ongesteldheid). Ongeveer negen dagen na de laatste eisprong vindt de innesteling plaats (rond vijf dagen voor je volgende menstruatie). Uiteraard zal dit per vrouwelijk lichaam enigszins verschillen en cycli lopen niet altijd regelmatig. Wanneer de innesteling plaatsvindt zal dus afhangen per persoon en per situatie. Als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, zal het een stuk lastiger zijn om uit te rekenen wanneer de innesteling werkelijk plaatsvindt. Daarentegen zal een regelmatige menstruatiecyclus ook niet per definitie gelijk lopen met deze indicatie.
Heb je een vermoeden dat je zwanger bent? Of wellicht vertoon je de eerste symptomen van een zwangerschap? Dan is het verstandig om een zwangerschapstest te laten doen. De zwangerschapstest spoort het zwangerschapshormoon op. De hCG-waarde zal de eerste uren van een zwangerschap nog te laag zijn om te meten, maar daarna zal het te detecteren zijn.
Wat als de innesteling niet lukt?
De innesteling van een bevruchte eicel lukt niet altijd. De kans dat een innesteling succesvol is, hangt samen met een aantal belangrijke factoren. Zo kunnen je leeftijd, de kwaliteit van het slijmvlies van de baarmoeder en je gehele gezondheid van invloed zijn op de innesteling van de bevruchte eicel. Daarnaast kan het ook gebeuren dat de bevruchte eicel zich innestelt in de buitenwand van de baarmoeder, bijvoorbeeld in een van de eileiders. Dit wordt ook wel een buitenbaarmoederlijke zwangerschap genoemd. Deze zwangerschap kan helaas niet worden voldragen, omdat een embryo zich niet goed kan ontwikkelen buiten de baarmoeder. Niet alleen de gezondheid van het embryo staat op het spel, maar ook jouw eigen gezondheid.
Als de innesteling niet lukt, betekent dit dat het opgebouwde baarmoederslijmvlies zich weer afbreekt. Het slijmvlies verlaat samen met de bevruchte eicel je baarmoeder en je bent weer ongesteld.
Symptomen van de innesteling
De meeste vrouwen merken niets van de innesteling, maar je kan het soms voelen. De symptomen die kunnen duiden op een innesteling zijn: lichte krampen, temperatuurdaling en innestelingsbloeding. Omdat de (lichte) krampen vergelijkbaar zijn met menstruatiekrampen, is het niet altijd makkelijk om te bepalen of je krampen van de innesteling voelt of krampen van de menstruatie. Stel dat je wel last hebt van innestelingskrampen, dan voel je dit zo’n twee dagen. De krampen gebeuren ongeveer vijf dagen voordat je ongesteld moet worden. De innestelingsbloeding wordt uiteraard vaak aangezien als menstruatiebloed. Zo’n bloeding komt niet erg vaak voor, maar het kan plotseling ontstaan als een bloedvaatje in de baarmoederwand geraakt is tijdens de innesteling. Een ander symptoom van de innesteling is een temperatuurdaling. Om een temperatuurdaling goed waar te nemen, is het wel van belang dat de temperatuur al dagelijks wordt bijgehouden. Op die manier kan je het beste inschatten of de temperatuur is gedaald. Een daling in temperatuur komt bij sommige vrouwen voor.
Eenmaal als de innesteling voltooid is, begint de werking van het zwangerschapshormoon. Dit hormoon zorgt voor de eerste symptomen van een zwangerschap, zoals: gevoelige borsten, vermoeidheid, misselijkheid en/of stemmingswisselingen. Deze symptomen zijn over het algemeen sneller te detecteren dan het innestelen van de eicel. Daarom zijn het de eerste, directe symptomen die duiden op een zwangerschap. Bovendien kan een zwangerschapstest bevestigen of het klopt. Voer deze test uit op de eerste dag van je verwachte menstruatie. Dat is tevens de dag dat je overtijd bent en is ongeveer een week na de innesteling van de eicel.