Beste slaaptrainers en wekkers
Josje Bouwman
Bijgewerkt op 12 januari 2021
Waarschijnlijk kan jij net zoals iedere andere ouder een goede nachtrust enorm waarderen, meer dan voordat je kinderen had. Of ben je als parent-to-be al voorbereidingen aan het treffen voor de inrichting van de kinderkamer en houd je misschien al rekening met toekomstige slapeloze nachten. Of je bent als ouder veteraan en handelt al uit ervaring wanneer je weer eens midden in de nacht wakker wordt gemaakt door je huilende peuter.
We begrijpen dat er niks zo gewild is als een beetje rust tijdens de nachtelijke uren en een van de beste hulpmiddelen daarvoor is een slaaptrainer of kinderwekker. Maar wat is dat? En hoe werkt het? Wat zijn de beste slaaptrainers van dit moment? Of hoe kies je nou de juiste kinderwekker uit? In dit artikel lees je alles over de functie van een slaaptrainer, hoe het werkt, welke modellen er tegenwoordig bestaan en wat volgens ons de top 5 beste slaaptrainers is van dit moment. Bovendien vind je een eenvoudige aankoopgids en lees je alles over de voor- en nadelen van een slaaptrainer. Straks ben je een expert op het gebied van slaaptrainers en beperk je je slapeloze nachten tot een minimum!
Top 5 beste slaaptrainers en kinderwekkers
Je vindt op deze pagina alles wat je nodig hebt om de meest geschikte slaaptrainer te vinden die jouw kind helpt bij het krijgen van een goed slaapritme. En jou daarbij ook helpt met een beter slaapritme! Als je geen tijd hebt om de volledige handleiding van een slaaptrainer te lezen, beginnen we daarom met een overzichtelijke top 5. Daarna volgt meer informatie over slaaptrainers en kinderwekkers, zodat je weet waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe slaaptrainer.
Pluspunten
- Eenvoudig door kinderen te begrijpen
- Je kunt naast een wektijd een bedtijd instellen
- Het scherm kleurt oranje wanneer het bijna tijd is om op te staan
- Met automatische toetsenvergrendeling
Minpunten
- Duurt even voordat je de bediening onder de knie hebt
- De kleuren zijn wellicht niet goed te zien door kleurenblinde kinderen
De eerste slaaptrainer in de top 5 is de Zazu Sam slaaptrainer van Zazu. Allereerst benadrukken we dat deze slaaptrainer een feest is voor het oog: een klok in de vorm van een schaapje. Deze kinderwekker zal zeker de aandacht trekken van je kind. De slaaptrainer laat het kind op een eenvoudige manier wennen aan het tijdsbesef van volwassenen. De Zazu Sam werkt met verschillende kleuren in het display en deze veranderen van kleur wanneer het tijd is om te slapen of om op te staan. Bovendien heeft deze slaaptrainer twee tijdsinstellingen, zodat er zelfs rekening gehouden kan worden met een middagdutje, een alarmfunctie en een nachtlampje. Met de verschillende instellingen, kleuren en alarmfunctie geeft de kinderwekker duidelijk aan of het kind nog in bed moet blijven liggen. Met 12 sterretjes op het scherm leert het kind aftellen tot het moment om uit bed te gaan. De tijd om op te staan kan je zelf instellen en het schaapje Sam opent zijn ogen op het moment dat het tijd is om wakker te worden.
Pluspunten
- Met wek- en slaaphulp en alarm
- Drie wektijden in te stellen (doordeweeks, weekend, middag)
- Kan ook alleen als nachtlampje gebruikt worden
Minpunten
- Wat prijziger dan andere slaaptrainers
- Lastig in te stellen
Deze slaaptrainer geeft middels twee afbeeldingen aan of het tijd is om op te staan of om wakker te worden en uit bed te gaan. De Moon trainer is te gebruiken als klok en nachtlampje. Het lampje heeft vier verschillende lichtstanden, afhankelijk van ‘slapen’, ‘opstaan’, ‘op bed blijven liggen’ en simpel nachtlampje. Je kan de wekker instellen met twee wektijden de afbeeldingen van de zon en de maan wisselen elkaar af tussen bedtijd en wektijd. Een leuke extra van deze slaaptrainer is dat je kan kiezen uit twee slaapliedjes. Deze kan je ook uitschakelen. Bovendien heb je een optie om een week- en weekenduur in te stellen, zodat je kind went aan verschillende tijden. Je kan daarnaast gebruik maken van een soort aftelklok voor het slapengaan. Het woord zegt het al: de klok telt af tot het moment dat het écht tijd is om de ogen dicht te doen. Dit is bedoeld om het kind basisvaardigheden van tellen aan te leren.
Pluspunten
- Eenvoudig door kinderen te begrijpen
- Kinderen kunnen niet makkelijk zelf bij de instelknoppen
- Eenvoudig in te stellen
Minpunten
- Laat niet zien wanneer het bijna tijd is om op te staan
- Je stelt de analoge en digitale tijd apart in
- Werkt alleen op batterijen
De derde slaaptrainer in deze top 5 is de Nijntje slaaptrainer. Een eenvoudig te gebruiken wekker met digitale klok die werkt op batterijen. Deze Nijntje slaaptrainer is populair door het eenvoudige design en is erg gebruiksvriendelijk. Het design is een Nijntje in bed met daarin de ingebouwde wekker. Wanneer Nijntje de ogen dicht heeft, is het tijd om te slapen. Als de ogen van Nijntje open gaan is het tijd om op te staan en wordt er een vrolijk deuntje afgespeeld. Het liedje kan wel uitgeschakeld worden als je niet wilt dat je kind wakker wordt van de muziek. Je draait dan eenvoudig de volumeknop om. Er zit een nachtlampje in zodat de wekker ook goed te vinden is in het donker. Bovendien is de wekker effectief omdat Nijntje een goede impact maakt bij kinderen. Op een speelse manier leren kinderen dat het niet de bedoeling is om Nijntje wakker te maken als deze nog aan het slapen is.
Pluspunten
- Eenvoudig door kinderen te begrijpen
- Gemakkelijk in te stellen
- Een wijzer geeft aan wanneer het tijd is om op te staan
Minpunten
- Het wekhulpplaatje is vrij klein
- De wektijd is niet heel precies in te stellen
Naast de Kidsleep Moon, heeft Kidsleep nog een andere slaaptrainer gelanceerd die goed uit de test komt: de Kidsleep Kidklok. Deze klok werkt eenvoudig. De klok heeft een wekker en een snooze functie, een nachtlampje en een handige slaaptrainer functie. De Kidsleep Kidklok heeft een apart scherm waarop twee afbeeldingen te zien zijn. Op de eerste afbeelding zie je een kind buiten slepen en op de tweede afbeelding zie je een kind dat lekker op bed ligt te slapen. Deze afbeeldingen wisselen elkaar af afhankelijk van de instellingen of het dag of nacht is. Zo leert je kind begrijpen of het al tijd is om op te staan. De analoge klok heeft ook een ingebouwde digitale klok, zodat je kind op verschillende manieren tijdsbesef leert. Een extra voordeel is dat de klok geen tikkend geluid maakt. Bovendien wordt deze wekker geleverd inclusief adapter, maar werkt ook op batterijen.
Pluspunten
- Leuk ontwerp
- Geeft aan wanneer het bijna tijd is om op te staan
- Eenvoudig voor kleine kinderen te begrijpen
Minpunten
- Wat lastig in te stellen
- Weinig functionaliteiten
De laatste slaaptrainer in deze top 5 is de slaaptrainer Pam van het al eerder genoemde merk Zazu. Deze draadloze kinderwekker komt in de vorm van een pinguin en heeft drie verschillende functies. Het apparaat heeft een draadloze speaker waarmee je makkelijk verhaaltjes en muziek afspeelt. Bovendien stel je met Zazu zelfs vooraf ingestelde afspeellijsten in, zodat je een assortiment hebt aan slaapliedjes. Daarnaast zit er een nachtlampje is die ingesteld kan worden met verschillende kleuren. De kleur vertelt wanneer het tijd is om op te staan of te gaan slapen. Er zit een automatische uitschakeling in, waardoor het lampje na 30 minuten vanzelf uitgeschakeld wordt. Je kan er ook voor kiezen om het lampje continu aan te houden, zodat het apparaat goed te zien is in het donker.
Slaaptrainer en kinderwekker aankoopgids
Nu we de top 5 slaaptrainers op een rijtje hebben gezet, is het tijd voor een eenvoudige aankoopgids. Door de grote hoeveelheid aan slaaptrainers is het namelijk niet altijd even makkelijk om de juiste kinderwekker uit te zoeken. Voor het aanschaffen van een kinderwekker en slaaptrainer hebben we daarom een eenvoudig overzicht gemaakt van de belangrijkste punten waar je op kan letten. Denk hierbij aan de functionaliteit van een slaaptrainer (wat is het nou eigenlijk?), welke soorten slaaptrainers er momenteel op de markt zijn en wat de eventuele voor- en nadelen zijn van een slaaptrainer. Dankzij deze praktische aankoopgids ga je met voldoende kennis op pad en voorkom je dat je de verkeerde slaaptrainer koopt: elke minuut telt!
Wat is een slaaptrainer?
Een slaaptrainer is een wekker speciaal ontworpen voor kinderen die nog geen klok kunnen kijken. De wekker laat vaak aan de hand van afbeeldingen, figuurtjes, of lampjes zien welke tijd het is. Daarnaast zit in sommige wekkers al wel een analoge of digitale klok ingebouwd. Door deze wekker op het nachtkastje te zetten komt het kind op een speelse wijze in aanraking met het leren begrijpen van het abstracte concept tijd. Bovenal leert het kind wanneer het bedtijd is, of tijd is om te gaan slapen.
Slaaptraining is het proces dat helpt om een kind in slaap te leren vallen of op te staan. Omdat kinderen nog geen besef van tijd hebben zullen ze zonder slaaptraining bij elk moment van waken denken dat het tijd is om op te staan. Zeker als het kind zich uitgeslapen voelt en het al licht is buiten. Met een handige alarmfunctie en verschillende instellingen kan je spelen met afwisselende bed- en wektijden, zodat je hiermee je kind traint. Een slaaptrainer is daarom de ideale oplossing voor onrustige nachten.
Er is niet een specifieke minimum leeftijd verbonden aan het gebruik van slaaptrainers voor kinderen, maar het is wel belangrijk dat het kind op een leeftijd is waarbij verbanden leggen aangeleerd kan worden. Daarom wordt over het algemeen uitgegaan van het idee dat een slaaptrainer het meest ideaal is voor kinderen vanaf 2 jaar, omdat rond deze leeftijd kinderen verbanden kunnen leggen. Denk hierbij aan begrijpen wat het betekent als de oogjes dicht of oogjes open zijn. Vanaf dit moment kan de peuter goed gestimuleerd worden door de slaaptrainer in het verder aanleren van abstracte concepten. Stel dat je eerder wilt beginnen met het stimuleren van een bepaald slaapritme, of het kind in aanraking wilt brengen met een kinderwekker om te wennen aan het apparaat is dat geen probleem. In het begin zal het lastig zijn voor het kind, omdat het een nieuw apparaat is waar nog geen kennis van is. Echter, in de loop der tijd zal de slaaptrainer effectief z’n werk doen.
Wees hoe dan ook consequent in het gebruik van de slaaptrainer. Het apparaat heeft niet veel zin als je deze maar 1 of 2 keer gebruikt, of de ene dag wel en de volgende paar dagen niet. Alleen door goede structuur zal het effect van de kinderwekker het meest effectief zijn.
Is een slaaptrainer of kinderwekker echt nodig?
Het aanschaffen van een kinderwekker is zeker geen kwestie van ‘moeten’ en is dus ook niet altijd nodig. Maar handig is het zeker wel. Het zal een ideale oplossing zijn voor die ouder waarvan een kind moeite heeft om een slaapritme aan te nemen en dit op een eenvoudige, structurele manier wilt verbeteren. Stel dat het kind regelmatig erg vroeg wakker wordt, dan zal een slaaptrainer helpen om een ritme aan te leren door begrippen als dag en nacht aan te duiden. Bijvoorbeeld als de oogjes van de Nijntje kinderwekker dicht zijn, betekent het nacht. Of denk aan een lampje dat aan/uit staat als het nacht/dag is. Bovendien stimuleert een kinderwekker het besef van gisteren, vandaag, morgen of overmorgen. Een slaaptrainer is zelfs ondersteunend in het aanleren van een stukje zelfstandigheid en verantwoordelijkheid, omdat het kind zelf leert wanneer het nog geen tijd is om op te staan en moet blijven liggen.
Verschillende soorten slaaptrainers
Er bestaan verschillende soorten slaaptrainers. Genoeg keuze dus, maar dat kan het lastig maken om een geschikte slaaptrainer te kiezen die het juiste effect oplevert. Er bestaan slaaptrainers met en klok, figuurtjes, afbeeldingen, lampjes, aftelmechanismen, en ga zo maar door. Ongeacht het model of merk slaaptrainer, is een slaaptrainer vooral functioneel. Over het algemeen hebben baby’s en peuters veel moeite om in slaap te vallen of een constructief slaapritme aan te nemen.
Afhankelijk van het design zal de slaaptrainer het kind op meerdere manieren duidelijk aangeven wanneer het bedtijd is of dat het al tijd is om op te staan. Figuurtjes kunnen aftellen tot de aangewezen tijd, afbeeldingen laten zien of het dag of nacht is, lampjes gaan aan of uit wanneer het tijd is om te slapen of op te staan en er bestaan ook genoeg slaaptrainers die een combinatie van deze instellingen hebben. Daarnaast hebben sommige slaaptrainers, zoals de Zazu Pam, een Bluetooth speaker functie waarmee je je telefoon of tablet handig kan koppelen. Dankzij deze functie kan het kind luisteren naar verhaaltjes, vrolijke liedjes of slaapdeuntjes.
Naast dat een slaaptrainer een praktisch apparaat is, is het vaak een leuke verschijning in de kinderkamer. Slaaptrainers bestaan er in verschillende soorten en maten: schaapjes, aapjes, pinguïns, Nijntje, de klassieke klokvorm, bolletjes, en meer. Ondanks dat de slaaptrainers over het algemeen dezelfde functie hebben, is het goed om te kijken welke de aandacht van jouw kind trekt. Op die manier komt de slaaptrainer net wat meer tot zijn recht in de kinderkamer en weet je zeker dat je kind opvolgt wat de kinderwekker aangeeft.
De voor- en nadelen van een slaaptrainer
Wanneer je op het punt staat om een slaaptrainer aan te schaffen, bedenk je dan dat er een aantal voor- en nadelen verbonden zijn aan het gebruik van het product.
Een van de grootste voordelen is dat, met consequent gebruik van een de slaaptrainer, het kind tijdsbesef aanleert en leert begrijpen wat bedtijd en wektijd inhoudt. Ook wanneer je kind wakker is, maar het niet tijd is om op te staan, houdt de slaaptrainer je kind bezig zodat het zich niet snel gaat vervelen. Daarnaast is een slaaptrainer meestal geruisloos, afgezonderd van een alarm of liedje, zodat het kind niet onnodig wakker wordt gemaakt. Een ander voordeel is dat de slaaptrainer op verschillende momenten van de dag gebruikt kan worden. Stel dat het kind een middagdutje moet houden, kan de slaaptrainer ingesteld worden op deze tijden. Tot slot is het design van een kinderwekker bijzonder leuk om in de kinderkamer te hebben staan. Kinderen zullen aandachtig hun ‘slaapvriendje’ in de gaten houden en instructies volgen.
Als we een nadeel willen aanwijzen van het hebben van een slaaptrainer in de kinderkamer, is het dat sommige modellen een tikkende klok hebben. Als het tikken een hard geluid afgeeft, kan het kind hier wakker van worden of moeite blijven houden met in slaap vallen. Daarnaast zijn sommige instellingen nogal omslachtig en als de slaaptrainer te dicht bij het kinderbed staat kan het kind hier misschien mee aan de haal gaan. Dat is dus niet zozeer een nadeel van de slaaptrainer zelf, maar vooral de plek waar de kinderwekker staat. Zorg dus dat deze goed zichtbaar is voor het kind, maar wel op voldoende afstand staat van het bed. Tot slot is een slaaptrainer niet een goedkoop product. Prijzen verschillen tussen de €20 en soms €60, met af en toe een uitschieter. Zorg dat je van te voren goed weet welke instellingen belangrijk zijn en binnen de prijsklasse valt en je raakt versteld van het effect!
Volledige baby uitzetlijst
Een goede slaaptrainer is erg fijn. Het is echter niet het enige wat je nodig hebt voor je kindje. op onze baby uitzetlijst laten we zien welke spullen echt noodzakelijk zijn. Een baby kost nou eenmaal redelijk wat geld, daarom geven we ook meteen aan waar je de beste deals kunt scoren voor de verschillende babyspullen.