Na 18 weken zwangerschap weegt je kindje ongeveer 200 gram en is 20 centimeter lang, dat is al bijna de helft van de lengte bij geboorte! Het begint al een echte krachtpatser te worden, de armpjes en beentjes gaan steeds meer bewegen en de spiertjes worden steeds sterker. De meeste vrouwen voelen tussen week 18 en week 20 voor het eerst hun kindje bewegen.

18 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 18 van de zwangerschap

Je kleintje oefent al flink met het bewegen van de spieren in het gezicht, hij trekt zijn wenkbrauwen op om te fronsen, gebruikt zijn oogspieren om scheel te kijken en glimlacht soms zelfs even. Jammer eigenlijk dat je dit moet missen.

Dankzij de ontwikkeling van het zenuwstelsel beginnen de zintuigen ook steeds beter te werken. Je kindje kon al licht en donker van elkaar onderscheiden. Vanaf deze week kan je kindje ook beter horen, voelen, ruiken en proeven. Als je licht over je buik wrijft, kun jij misschien al een reactie voelen! Je partner zal helaas nog even geduld moeten hebben.

Wat gebeurt er met jou in week 18 van de zwangerschap

Waarschijnlijk ben je nu het punt wel voorbij waarop mensen twijfelen of je nou een paar kilo bent aangekomen of dat je zwanger bent. Je kunt bijna niet meer om je zwangerschapsbuik heen, je mag er best een beetje trots op zijn!

Het wordt vanwege je groeiende buik waarschijnlijk steeds lastiger om lekker op je buik te slapen. Ook op je rug slapen gaat steeds lastiger doordat je baarmoeder dan tegen een grote ader aan drukt en deze afknelt. Binnenkort zal je dus alleen nog maar goed op je zij kunnen slapen, op je linker zij is het best voor je kindje. Als je normaal gesproken op je buik of rug slaapt, kun je hier dus alvast rustig mee beginnen zodat je een beetje kunt wennen.

Je hart klopt tijdens de zwangerschap sneller dan normaal, tot wel 50%. Hierdoor ben je sneller moe dan normaal. Met een goed dieet en genoeg beweging zorg je ervoor dat je conditie op peil blijft.

Praktische tips week 18 van de zwangerschap

Je bent bijna halverwege de zwangerschap, voor de meeste vrouwen een redelijk rustige periode van de zwangerschap. Je hebt waarschijnlijk niet zo heel veel last van lichamelijke ongemakken, probeer er dus ook een klein beetje van te genieten als dat kan.

Kraampakket

Een kraampakket is een doos waarin medische artikelen zitten die nodig zijn tijdens een (onverwachte) thuisbevalling. Als je aanvullend verzekerd bent, is de kans groot dat je zorgverzekeraar gratis een pakket naar je opstuurt. Als dat niet het geval is, zal je er zelf een moeten aanschaffen. Zorg er in ieder geval voor dat je uiterlijk 6 weken voor je uitgerekende datum een pakket in huis hebt.

Draag goed zittende schoenen

Nu je buik steeds dikker wordt, je gewrichten minder stabiel zijn en je spieren wat slapper zijn, is het verstandig om goed zittende schoenen te gaan dragen. Een goede houding is belangrijk om rugpijn en andere lichamelijke ongemakken te voorkomen, je sexy hakken kunnen dus helaas even in de kast.

Geslacht weten?

Waarschijnlijk heb je binnen nu en 4 weken de 20-wekenecho. Daarbij worden je kindje en jij grondig onderzocht om te kijken of de zwangerschap goed verloopt. Jullie hebben dan ook de mogelijkheid om het geslacht van het kindje te horen. Denk er dus van tevoren goed over na of jullie dit al willen weten.

Let op je gebit

Door je veranderende hormoonhuishouding ontstaat er sneller tandplak op je tanden. Dat komt doordat de groei van bacteriën in je mond minder wordt geremd. Als je goed voor je gebit zorgt, is er niks aan de hand. Als je tijdens je zwangerschap een afspraak hebt staan bij de tandarts, is het wel verstandig om even te melden dat je zwanger bent.