Je kindje groeit enorm hard en wordt na 16 weken zwangerschap ook steeds actiever! Op dit moment is de baby ongeveer 13 centimeter groot en weegt ongeveer 110 gram. En dan te bedenken dat hij een paar weken geleden nog maar een centimeter groot was! Ook de verhoudingen van het hoofdje ten opzichte van lichaampje beginnen steeds meer die van een mens aan te nemen, toch moet er nog veel gebeuren voordat je kleine monstertje klaar is om geboren te worden.

16 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 16 van de zwangerschap

Je baby’tje begint deze week met het oefenen van zelfstandig ademen. Er zit natuurlijk geen zuurstof in je baarmoeder, hij oefent dus door de longen te vullen met vruchtwater en dit vervolgens weer uit te persen.

Daarnaast krijgt je kindje een wit, zoet ruikend, beetje vettig laagje op zijn huid. Dit heet vernix caseosa en beschermt het dunne huidje tegen het vruchtwater. Vaak zit er bij de bevalling nog wat van dit huidsmeer op je baby. Na de geboorte wordt je kindje niet direct gewassen omdat dit laagje ook bescherming biedt buiten de baarmoeder. Hierdoor kan de baby er bij de geboorte net iets anders uitzien dan je misschien had verwacht maar dat komt helemaal goed!

Wat gebeurt er met jou in week 16 van de zwangerschap

Tot nu toe zat je lichaam vol met het hCG-hormoon dat die ellende zwangerschapskwaaltjes veroorzaakte. Goed nieuws: de productie van dit hormoon is nu drastisch afgenomen! Iets minder goed nieuws: dat betekent niet dat je van je lichamelijke ongemakken af bent, nu schieten namelijk je progesteron waarden omhoog. Progesteron zorgt er voor dat je lichaam het vreemde DNA van je kindje en het slijmvlies van je baarmoederwand niet afstoot, best belangrijk dus! Het hoge progesteron niveau kan echter ook lichamelijke ongemakken veroorzaken.

Progesteron heeft een verslappende werking wat er voor zorgt dat je baarmoeder niet vroegtijdig samentrekt. Het verslapt echter ook andere spieren in je lichaam wat een aantal vervelende zwangerschapskwaaltjes kan veroorzaken. De kans is groot dat je weer wat meer last krijgt van (ochtend)misselijkheid, obstipatie en brandend maagzuur. Het zorgt er echter ook voor dat je hersenen langzamer werken dan normaal. Je kunt je moeilijker concentreren en je reactievermogen gaat wat achteruit, oftewel zwangerschapsdementie.

Praktische tips week 16 van de zwangerschap

Je voelt je waarschijnlijk wat beter en je hebt weer wat meer energie. Over een paar weken zal dit weer afnemen en ben je minder mobiel. Dit is dus een goed moment om nog wat zaken te regelen.

Dikke enkels en voeten verminderen

Als je zwanger bent, maakt je lichaam meer vocht aan dan normaal. Sommige vrouwen hebben hier meer last van dan anderen. Het vocht zakt door de zwaartekracht naar beneden waardoor je enkels en voeten kunnen opzwellen. Je kunt dit wat verminderen door op je voeding te letten, eet bijvoorbeeld wat meer bleekselderij of asperges als ze in het seizoen zijn. Daarnaast doe je er goed aan om je benen zoveel mogelijk omhoog te houden en af en toe je enkels te masseren.

Positiekleding

Als je nog je gewone spijkerbroeken draagt, zal je we gemerkt hebben dat de knoop een stuk moeilijker dichtgaat als hij al sluit. Het wordt dan toch echt tijd om te gaan shoppen voor positiekleding, je zal merken dat dit een stuk comfortabeler zit.